Newton

Hva er i matpakken på til vei til Mars?

En reise tur/retur planeten Mars tar omlag tre år. Hva skal astronautene spise på en så lang reise, og hvor kommer maten fra?

Hemmeligheten er: Ta med frø og dyrk ombord i romskipet og på Mars' overflate. Frø er genialt fordi de veier lite og de er lette å ta med seg. Plantene produserer oksygen mens de vokser. Det viktigste er likevel at dette blir til mat i form av god og variert næring til astronautene.

Astronautene trenger variert mat på reisen

Prøv å tenke deg hvordan det kunne være å leve innestengt i et trangt romskip i hele tre år. Det er lenge, det! Se for deg å måtte være innelåst på rommet ditt tilsvarende lenge. Da ville maten du laget deg være superviktig for overlevelse og trivsel.

Slik er det for astronautene også. Det kjempelange oppholdet i verdensrommet blir lettere for dem hvis de slipper å spise tørr turmat hver eneste dag.

Forskere har funnet fram til råvarene som kan tas med

Derfor har Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) forsket på hva som er lurt å ta med på reisen. Kanskje kan noe dyrkes i romskipet og på overflaten av den røde planeten?

Og ja, forskerne fant faktisk ut at noen råvarer kan dyrkes i verdensrommet. Det er potet, ris, salat, spinat, løk, tomat, alger (spirulina), soya og hvete.

Kokker har lagd oppskrifter

Deretter fortalte ESA-forskerne dette til noen flinke kokker, som fikk i oppdrag å lage oppskrifter til astronautene basert på disse råvarene.

De detaljerte oppskriftene er hemmelige, men - vi vet hovedingrediensene!

Vår kokk Sebastian tester ut astro-oppskrifter

Newton har bedt kokken Sebastian (kjent fra Barnas restaurant) om å lage noen retter basert på råvarer fra disse astro-oppskriftene.

Du ser innslaget om "marsmat" i Newton den 14. september kl 1830 på NRK1 og Super.

 

Sebastian Skauen Johnsen (14) og Line Jansrud tester ut astro-oppskrifter (Foto: Norsk Romsenter)

LAGER MARS-MAT: Line Jansrud er med når kokken Sebastian Skauen Johnsen (14), kjent fra Barnas restaurant, tester ut oppskrifter som er forsket fram av ESA. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Overflaten på Mars (Foto: NASA)

DYRKE MARS-MAT: Det ser ikke lett ut, men forskere fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) tror det skal være mulig å dyrke enkelte planter på Mars' overflate. (Foto: NASA)

 

Hermetikk (Foto: NRK)

TAS MED TIL MARS? Hermetikk eller Marshmallows på en reise til Mars? Nei takk, vil astronautene si. De tar med frø i stedet. (Foto: NRK)

 

Har du forslag til andre matvarer som det er lurt å ta med til Mars? Skriv om det i kommentarfeltet nedenfor.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?