Newton

Oppskrifter på «Mars-mat»

Sebastian Skauen Johnsen (14) og Line Jansrud tester ut astro-oppskrifter (Foto: Norsk Romsenter)Newton har bedt kokken Sebastian Skauen Johnsen (kjent fra Barnas restaurant) om å teste astro-oppskrifter.

Ingrediensene nedenfor er utdrag fra oppskrifter som Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) har forsket fram, og som kan være smart mat for astronautene - dersom vi en gang i fremtiden klarer å dra til planeten Mars.

Da er poenget, i følge ESA, at astronautene skal ta med seg frø og dyrke et utvalg grønnsaker selv, både i romskipet og på Mars.

Her er oppskriftene på astro-maten Sebastian lager i Newtonreportasjen fra Norsk Romsenter, sendt den 14. september.

 

Gnocchi Spirulina (Italiensk potetpasta med Spirulina)

 

2 ts Spirulina (grønt proteinpulver, laget av alger. Smaker vondt, men veldig næringsrikt)

500 g poteter

200 g hvetemel

1 ss olje

 

Slik gjør du:

Vask og kok potetene til de er helt møre.

Hell av vannet, skrell potetene og mos dem i en kjele.

Tilsett oljen og bland godt.

Sett det til avkjøling.

Bak inn mel og spirulina til konsistensen er passelig.

Deigen må ikke være for hard, men den må være fast nok til å bearbeide.

Rull lange pølser til ca 1-2 cm i diameter, og skjær biter på ca 2-4 cm lengde.

Senk bitene ned i fosskokende vann med litt salt.

Etterhvert som de flyter til overflaten flytter du dem over i et dørslag så de får renne av seg.

Servere de med tomatsaus, se oppskrift nedenfor.

Rulle deigen i en pølse og kutte den i små biter (Foto: NRK)

LAGE GNOCCHI: Rulle deigen i en pølse og kutte den i små biter, for deretter å koke bitene. (Foto: NRK)

 

 

Tomatsaus

 

4-6 tomater 

½ løk 

1 ts chilipulver 

2 ss olivenolje  

pepper 

1 ts sukker

 

Slik gjør du:

Surr løken og krydderet i gryten til løken får en gylden farge.

Tilsett tomatene (og vann etter behov) og la det småkoke en god stund.

Gjør blandingen glatt med en stavmikser.

Tilsett litt sukker og kok sausen til den få en fin konsistens.

 

Hakkede tomater og løk som skal bli deilig tomatsaus (Foto: NRK)

LAGE TOMATSAUS: Hakkede tomater og løk som skal bli deilig tomatsaus, og som kan brukes på gnocchien, for eksempel. (Foto: NRK)

 

 

 

Grønt tomatsyltetøy

 

1 kg grønne tomater

6 dl sukker

1 dl vann

1/2 sitron

 

Slik gjør du:

Skrell sitronen med en grønnsakskreller. Pass på å ikke få med noe av det hvite skallet.

Kok skallet i 1 dl vann i 5 minutter. Hell av vannet og skyll skallet.

Rens ut innmaten i tomatene.

Kutt resten av tomatene i små biter (størrelsen du velger blir den størrelsen du ønsker i det ferdige syltetøyet).

Bland sitronskallet, tomatinnmaten, tomatbitene, sukkeret og mynte i en stor gryte.

Kok opp og la det koke uten lokk til syltetøyet tykner (omtrent i 2 timer).

 

Syltetøy laget av grønne tomater (Foto: NRK)

UVANLIG SYLTETØY: Syltetøy laget av grønne tomater. Faktisk veldig godt! (Foto: NRK)

 

 

Potetkake

5 poteter

1 løk

2 tomater

4 spiseskjeer olje

2 spiseskjeer potetmel

Spinat

Slik gjør du:

Kok potetene, og mos de sammen.

Kutt løken og stek den i en stekepanne sammen med tomat som er kuttet i biter.

Legg potetmosen oppi pannen sammen med løken og tomatene.

Tilsett 2 spiseskjeer potetmel, og bland alt.

Form blandingen til store kaker.

Stek de i en stekepane til de har farger på begge sider.

Sett dem i stekeovnen som allerede har 220 grader i 6 - 10 minutter.

Topping:

Stek syltynne skiver av løk i litt olje. Tilsett spinat, rør så det blander seg godt.

Server potetkakene med løkspinaten på toppen.

Velbekomme!

Potetkake (Foto: NRK)

Her er Sebastians egen oppskrift på de delikate potetkakene du så i Newton 14. september. (Foto: NRK)

 

 

 

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?