Newton

Solsikke med to hoder

Hvorfor kommer det av og til to hoder på solsikkene, og hvorfor blir blomstene så kjempehøye?

 

Dobbel blomst

Når noen solsikker av og til lager to blomster i stedet for en, kan det skyldes en bitteliten forstyrrelse da blomsterknoppen ble dannet, enten fra et insekt som spiser på planten, eller at planten tok en liten pause i voksinga den dagen.

En dobbel blomst kan også være på grunn av en helt ekte (liten) mutasjon, det vil si en plutselig forandring i genene til akkurat den blomsten.

Høyde og størrelse

Størrelsen på solsikker kommer an på minst fire forskjellige ting.

*Art

Det finnes forskjellige sorter av solsikke. Noen blir bare en halv meter, mens andre kan bli fire-fem meter høye. Det vanligste er to-tre meter.

*Sol

Energien til å vokse kommer fra sollyset. Solsikkene liker å stå midt i solskinnet hele dagen. Blir de stående i skyggen deler av dagen, vokser de mindre.

*Vann

Solsikkene trenger vann hele tiden for å bli riktig store. Om de blir tørre, særlig mens de er små og står i potte, stopper de opp i voksinga. Da kan de bruke lang tid på å komme i gang igjen. De solsikkene som tørker når de er små, blir aldri like store som om de hadde hatt nok vann og mat hele tiden.

*Næring

Solsikkene trenger jevnt med næring/gjødsel hele tiden for å bli riktig store.

Faktatekst: Bioforsk Plantehelse /Erling Fløistad

 

Den som er flinkest til å vanne og gjødsle plantene sine hele sommeren får de største solsikkene til slutt. Når sommeren er lang og varm, som i år, kan solsikkene rekke å bli riktig store.

Hvis du har solsikker i hagen, har du kanskje målt dem? Hvor høye ble solsikkene dine?

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?