Newton

Lær forskjellen på tamme og ville bier

Visste du at det er forskjell på biene som surrer omkring oss? Honningbier, tambier, humler og villbier - hva er hva, egentlig?

For at du ikke skal gå i surr i begrepene, gir vi deg her en oppdatering på hva en bie er.

Tambier (honningbier)

Dette er en art vi holder som «husdyr». De er viktige fordi de bestøver planter slik at frukt og grønnsaker får gro og vokse, og fordi de lager honning.

Hjemmet deres er bikuber som gjerne står i hagen til birøkteren. Hun tar ut honningen, og til gjengjeld passer hun godt på dem gjennom hele året, og gir dem sukker som erstatning å spise i stedet for honning.

Selv om biene har det godt hos birøkteren kan det likevel gå galt. Det hender nemlig at tambier flyr ut av kuben sin og ikke vender tilbake, eller at røkteren finner døde bier rundt kuben. Det er fordi de kan bli syke eller angrepet av parasitter. Men heldigvis kan tambier erstattes. Birøkteren kan kjøpe ny dronning og bisverm.

HVEM HAR DREPT BIENE? I Newton 12. oktober besøker Line en birøkter, Ingvild Svorkmo Espelien, som har mistet mange av honningbiene sine. Line etterforsker saken, og i dette spesielle tilfellet var det klimaet som var den skyldige. (Foto: NRK)

HVEM HAR DREPT BIENE? I Newton 12. oktober besøker Line en birøkter, Ingvild Svorkmo Espelien, som har mistet mange av honningbiene sine. Line etterforsker saken, og i dette spesielle tilfellet var det klimaet som var den skyldige i biedøden. (Foto: NRK)

Villbier

I Norge finns det over 200 arter av villbier. Disse er kanskje enda viktigere enn tambiene når det gjelder bestøvning, ettersom de dekker et større område av kloden.

Mange villbier henter nektar og pollen fra bestemte blomsterarter. Det gjelder for eksempel ildsandbien som kun utnytter blomsten blåknapp. Derfor er mange villbiearter utrydningstruede ettersom menneskene ødelegger blomsterengene, og bygger for eksempel hus der i stedet.

For å bevare villbiene er det flere ting å passe på: Plante bievennlige planter, ikke slå plenen, unngå å bruke sprøytemidler, sette ut «biehotell», altså en slags bolig der de kan legge egg, og overvintre.

 

Line Jansrud utkledd som bie (Foto: NRK)

Har du blitt stukket av en bie noen gang? Skriv gjerne i kommentarfeltet nederst. (Foto: NRK)

 

Biefakta:

  • Humlen er faktisk en bie, og det finns 35 arter av humle i Norge.
  • En tredjedel av maten vi spiser stammer fra planter som er bestøvet av bier ( av tambier eller villbier).
  • Det er bare bidronninga som legger egg og på den måten skaffer bisvermen nye avkom. Derfor er hun sjefen.
  • De fleste utklekkede biebarna utvikles til ufruktbare hunner som kalles arbeidere.
  • I svermen er det også en rekke hanner, som kalles droner.
  • Biene spiser honningen de lager (og sukker, etter at birøkteren har vært der)
  • Det er bare honningbiene og humlene som lever sammen i en flokk og bor i samme bikube eller bol.
  • Villbiene, derimot, lever alene og enkeltvis i hver sin bolig (for eksempel et hull i jorda eller inne i en død trestamme).

Kilde: Frode Ødegaard, insektforsker, NINA

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?