Newton

Dette skjer i hjernen når vi drømmer

Drømmer oppstår som et resultat av hjernens aktivitet når vi sover. Det er vanskelig å måle drømmer på en objektiv måte. Derfor går drømmeforskningen ofte ut på å vekke folk fra forskjellige søvnstadier og be dem fortelle om drømmene sine.

Fra slike studier vet vi at vi ikke drømmer hele tiden mens vi sover. Søvnforskere tror at vi begynner å drømme når hjernen når en viss aktivitet.

Fire søvnfaser

Søvn deles inn i fire forskjellige faser: Det å være døsig (døsighet), lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. (REM står for Rapid Eye Movement). Vi kan drømme i alle disse søvnfasene, men REM-søvnen inneholder flest og mest levende drømmer. Derfor blir den ofte kalt for drømmesøvn.

Kakediagram søvnfaser (Foto: NRK)

SØVNKAKE: Kaken viser hvor mye de fire søvnfasene tar plass i løpet av natta. Den lette søvnen er den lengste, altså den største kakebiten. Døsighet - også kalt innsovningssøvn - er den korteste, og får derfor den minste biten. (Foto: NRK)

 

Vi drømmer i bilder...

I drømmesøvnen produserer hjernen en mer eller mindre sammenhengende historie som nesten alltid er basert på bilder. Bildene kan oppleves både i farger eller i sort-hvitt.

...og vi husker bare litt av drømmen

Drømmene inneholder ofte følelser, for eksempel redsel når du har hatt mareritt, eller glede når du har hatt en fin drøm. Drømmene lagres ikke i hukommelsen mens vi sover, men vi kan likevel huske dem hvis vi våkner midt i drømmen, eller rett etterpå. Den våkne hjernen vil da lagre drømmen i hukommelsen.

Sansene er med deg i drømme

Har du noen gang drømt om sjokolade og samtidig kjent smaken av den? Eller har du kanskje hørt lyder i drømmen din?  Sansene dine (syn, hørsel, smak, berøring, lukt) er ofte med i drømmene, og den viktigste sansen her er synet. Det er derfor du ser bilder når du drømmer. Hørselssansen er også med i over halvparten av drømmene våre, men vi opplever sjeldnere smak, lukt og berøring.

Line Jansrud (Foto: NRK)

DRØMMELØS I TRE DØGN: Ingen drømmer for Line på en stund. Hun skal prøve å holde seg våken i hele tre døgn! Prosjektet hennes går ut på å finne ut hva som skjer i kroppen hennes når hjernen ikke får søvn. (Foto: NRK)

Fly- og falledrømmer

Mange av oss har opplevd fine drømmer der vi føler at vi flyr, eller ubehagelige drømmer der vi faller og faller. I begge tilfeller er det stillingssansen din som er med i drømmen. Stillingssansen er det som hjelper oss å vite hvor vi har kroppen, armene og beina til en hver tid. Du kan kjenne at du holder armene utstrakt, selv med øynene lukket. Stillingssansen er også viktig for at vi skal opprettholde balansen. Vi kan til og med klare å stå på en fot med øynene lukket - i hvert fall i noen sekunder.

Er du en drømmeforsker?

Det ville virkelig vært gøy om noen finner ut hva som er poenget med å drømme. Kanskje forskere en gang i fremtiden finner svaret? Det er mange som prøver å forske litt på egen hånd, og som sover med notisbok og blyant på nattbordet. De er dermed klare for å notere stikkord fra drømmene sine - rett og slett for å huske dem og tolke dem. Kanskje du er en av dem?

Kilde: Søvnforsker Ingvild West Saxvig, Universitetet i Bergen

Tegning av flyvende gutt (Foto: Colourbox)

DIN ROLLE I DRØMMEN: Har du tenkt på at du selv er til stede som hovedperson i "filmene" du drømmer i løpet av natten? (Foto: Colourbox)

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?