Newton

Hvordan lager edderkoppen nettet sitt?

Edderkopper er rovdyr. De spiser alt de finner som rører på seg, bare det er passe stort. De spiser til og med andre edderkopper!

Det finnes over 45 000 forskjellige edderkopparter i verden, og cirka halvparten av dem spinner fangstnett.

Du får vite mer om edderkoppnettet (også kalt spindelvev) på bildene nedenfor.

750korsedderkopp_Pixabay_garden-spider-270607_1920

FORSKJELLIGE TYPER NETT: Mange edderkopper jakter ved å bygge seg nett slik at insekter blir fanget i det. Blant de vanligste som spinner nett er hjulspinnerne og matteveverne. Det finnes flere typer nett: hjulnett, mattenett, snublenett. Noen er liggende, noen er stående og noen står på skrå. (Foto: Pixabay)

 

750UndersidenKorsedderkopp_WikiComm_MichaelGabler_Araneus_diadematus

SILKETRÅDEN LAGES INNI KROPPEN: Nettet er laget av edderkoppsilke, som er lange, lette, tynne, klebrige og veldig sterke silketråder som kommer ut av spinnevortene på bakkroppen. Silken lages altså inne kroppen til edderkoppen. Her ser du undersiden av en korsedderkopp, og spinnevortene ser du på rompa lengst til høyre. (Foto: Wikimedia Commons/Michael Gabler)

 

750_Pixabay_spider-196321_1280

STERKE TRÅDER: Edderkoppsilken er laget av proteintråder. Det er måten proteinene er satt sammen på som avgjør hvor sterkt nettet er. (Foto: Pixabay)

 

750BlackWidow_Lizard_WikiComm_Calistemon_Redback_vers_Lizard

SPINNER STERKEST NETT: Kjempehjulspinneren og den giftige Sort enke er begge kjente for å spinne den sterkeste silken. Sort enke gjenkjennes på det røde "timeglasset". Du ser at nettet hennes er kjempesterkt ettersom det tåler vekten av denne uheldige øglen. (Foto: Wikimedia Commons/Calistemon)

 

750pixabay_cobweb-449911_1920

LUFT GJØR TRÅDENE BÅDE HARDE OG ELASTISKE PÅ EN GANG: Til å begynne med, når tråden kommer ut av edderkoppen, er den flytende. Straks den kommer i kontakt med luft, blir den hard og sterk, og samtidig kan den strekkes langt. (Foto: Pixabay)

 

750px-WikiComm_Aka_Araneus_diadematus_-_baby_spiders_1_(aka)

ALLE KAN SPINNE, OGSÅ BARNA: Både hanner og hunner lager edderkoppsilke. Til og med de bitte små edderkoppbarna klarer kunsten, men deres nett er veldig små. (Foto: Wikimedia Commons/Aka)


750WikiComm_Jon_Sullivan_Spinnennetzpd

MEN HVORFOR SETTER DE SEG IKKE FAST SELV? Edderkopper lager forskjellige typer silketråder, hvor noen er klebrige og noen ikke. Dette er smart, for derfor slipper edderkoppen å sette seg fast i sitt eget nett! (Foto: Wikimedia Commons/J.Sullivan)

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?