Newton

Jorda er som vi vet rund, og den krummer seg langt der ute i horisonten. Dette ser vi best når vi ser på båter som "forsvinner i havet". (Foto: Pixabay)

Hvorfor merker vi ikke at jorda er rund?

Svaret er: Fordi jorda er så mye, mye større enn oss.

 

Vi ser lett at en klinkekule eller badeball er rund. Men tenk deg at du er en liten lus som krabber rundt på en badeball. Badeballen er mye større enn lusa. Det vil derfor være vanskelig for lusa å se at ballen ikke er flat.

Det er faktisk mulig å se at jorda er rund. Hvis du står på stranda en dag med klart vær kan du forsøke å se på båter som er langt, langt ute på havet. Da vil du kunne se at den nederste delen av båten er “borte”. Den har rett og slett forsvunnet under horisonten fordi jorda krummer seg.

 

Tekst: Astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen, HIOA

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?