Newton

Denne granmeisen tåler å være kald på føttene om vinteren. Det er fordi den har et spesielt blodsystem som hjelper han. (Foto: Pixabay)

Fryser fuglene på beina om vinteren?

De fleste fuglene har verken fjær eller pels på føttene, så hvordan tåler fuglene å stå på snø og is i vinterkulden – uten å fryse tærne av seg?

Svaret er at vi vet ikke sikkert om fuglene føler kulde slik vi gjør det når vi går barbeint i snøen. Men sikkert er det at vinterfuglene våre tåler denne kulden. Det er fordi de er tilpasset å overleve i kulde. Fuglene har nemlig et helt spesielt blodsystem som hjelper dem.

Den tynne fuglefoten er laget slik at blodåren som fører med seg varmt blod fra hjertet (arterie) og ned til foten, ligger kliss inntil den andre blodåren (vene) som går motsatt vei, og som fører med seg kaldt blod fra foten og oppover mot kroppen.

Der de to blodårene møtes og ligger inntil hverandre skjer dette: Det varme blodet som er på vei ned i føttene gir fra seg varme til det kalde blodet som er på vei oppover til kroppen.

Dette er et bra system for fuglen, for slik slipper den å få kaldt blod i kroppen. Dermed mister den heller ikke kroppstemperatur, noe som er viktig for å kunne overleve.

Illustrasjonen viser motstrømsprinsippet, altså at den varme blodåra nede i foten varmer den kalde. Denne spesielle blodstrømningen er naturens egen tilpasning for at fugler og noen andre polare dyr som for eksempel rein klarer å overleve vinterkulden. (Foto: Pixabay)

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?