Newton

Husbygging del 3: Andre etasje og taket

Det er en stund siden Newton besøkte tomta til Torfinn. Hvor langt har han kommet med byggingen til nå? Se hurtigfilmen øverst.

 

Vi har stilt Torfinn sju byggespørsmål.

 

1. Har du gjort noen feil som du har måttet gjøre om igjen?

Torfinn: Absolutt! Vi blandet betongblandingen feil, og måtte rive og støpe på nytt. Heldigvis hadde vi ikke bygd noe oppå betongfundamentene ennå.

 

2. Hva har vært det vanskeligste hittil?

Torfinn: Å måle opp før støping av betongfundamenter var vrient. Vi måtte være veldig nøyaktige da vi målte opp. Målene på tegningene stemte ikke helt med målene på tomta. Men vi fikk det til, da!

 

3. Hva syns du er artigst å gjøre på tomta?

Torfinn: Jeg synes omtrent alt er artig, jeg. Det kuleste til nå har kanskje vært å feste ytterkledning på den ene veggen, siden det er det siste vi gjør utvendig. Da ser man hvordan huset kommer til å se ut.

 

4. Hva skjer med huset hvis det kommer en orkan?

Torfinn: En orkan vil nok kunne rive av takplater og riste godt i huset, men jeg tror ikke det kommer til å løftes fra bakken. Det blåser en del i Trondheim, så husene må tåle en del vind.

 

5. Har du tegnet huset selv?

Torfinn: Nei, det er det arkitekter som har gjort. Jeg har vært med å bestemme hvordan huset skal se ut inni, men jeg har ikke tegnet noe selv. Noen av naboene har tegnet masse selv, da.

 

6. Har barna dine fått lov til å bestemme noe på huset?

Torfinn: Jada! De får bestemme om de vil ha soverom eller sovehems, og om de skal ha felles lekerom eller hvert sitt rom.

 

7. Hva er neste steg i husbyggingen?

Torfinn: Isolasjon. Etter hvert som husene blir klare, kan vi legge inn isolasjon mellom treplankene i veggen, taket og gulvet. Den holder varmen inne i huset.

 

 

Etter påske skal Torfinn begynne å isolere. Dette kan du se i Newton søndag den 1. mai.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

FAKTABOKS

Vi ønsker å vise dere at de forskjellige prosessene som husbygging er, baserer seg på fysikk og ingeniørkunnskap.

Torfinn Borkhus bygger et hus til seg og familien. Byggingen skjer i samarbeid med naboer, som også bygger seg hus på samme tomt. Byggingen kommer til å pågå hele året, og familien Borkhus skal etter planen flytte inn til jul.

Newton har fått lov til å svinge innom byggeplassen med ujevne mellomrom for å filme litt.