Newton

Hemmelighetene bak en god gitar

Alle gitarister vil ha en så god gitar som mulig å spille på. Hvordan lager man en fin gitar med god lyd?

I Newton på søndag får du svar på dette. Her får du også høre Stian spille på en nylaget gitar, og du får vite hvordan instrumentet er bygd.  Se episoden i nett-tv allerede nå.

 

Bildegalleriet nedenfor avslører noen av gitarens hemmeligheter. Her får du blant annet lære en enkel regle som hjelper deg å huske hva tonene på gitaren heter. Det er lurt å vite når du skal stemme den.

 
LA LOKKET SWINGE! Hemmeligheten bak god gitarlyd er å få topplokket til å svinge, eller vibrere. Da må lokket være laget av en tresort som veier lite, som gran. Hele gitaren produserer lyd, men det meste kommer fra lokket, som svinger og skaper lydbølger når du slår an strengene. (Foto: NRK)
 
STRENGENE: Strengene på en stålstrengsgitar er så stramme at de belaster gitaren som et lodd på ca. 80 kilo! Sagt med andre ord, det er som om en voksen person på 80 kilo henger etter gitarstrengene! (Foto: NRK)
 
BJELKER UNDER LOKKET: Det lette topplokket er forsterket av bjelker (spant) på undersiden. Det er fordi lokket skal tåle å ha de stramme strengene festet på seg. (Foto: NRK)
 
SAMSPILL MELLOM TRESORTER: En kassegitar er bygd av flere forskjellige treslag som kommer fra hele verden. Det er fordi gitaren trenger tre med forskjellige egenskaper – stive og myke, lette og tunge. Gitarhalsen, for eksempel, er laget av et stivt treslag for at den skal tåle belastningen av de stramme strengene. (Foto: NRK)
 
GITARKROPPEN: Kanten rundt topplokket og bunnen kalles sarg. Den hule kroppen fungerer som en lydforsterker. Derfor behøver du ikke en egen gitarforsterker når du sitter hjemme og øver på en akustisk gitar. Gitarens åttetallsform gjør at gitaren blir god å holde i, spesielt når vi sitter og spiller. Denne formen hjelper dessuten lokket til å vibrere litt mer. (foto: NRK)
 
TID FOR SPILLING: Men først må du huske å stemme gitaren din. Her trenger du å vite at tonene på strengene heter E – A – D – G - H – E. En lett måte å huske dette på, er denne regla: «En Ape Dro Gjennom Hele Europa». (Foto: NRK)


Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?