Newton
Trondheim, juni 2016: Arkeologisk funn av 800 år gammel hodeskalle og skjelett. Beinekspert Hanne Ekstrøm Jordahl forteller i videoen at skallen nå skal på laboratorium. (Foto: NRK)

Denne hodeskallen beviser at sagaen om kong Sverre stemmer

Skallen og beinrestene ble nylig funnet i en brønn fra middelalderen i Trondheim. De stammer fra en bestemt birkebeiner som er omtalt i sagaen om kong Sverre. Funnet av mannen i brønnen er et bevis på at sagaen stemmer.

 

Birkebeineren ble drept av baglerne på 1100-tallet. På den tiden sloss kong Sverre og birkebeinerne mot baglerne om makten i Nidaros (Trondheim).

Sagaen om kong Sverre forteller dette om hva som skjedde i år 1197 da baglerne inntok borgen til kong Sverre:

«Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

 

oversiktsbilde-Foto-Kjartan-Ovesen-NRK

Oversiktsfoto av Sverresborg: NRK /Kjartan Ovesen

 

Grunnen til at baglerne slengte den døde kroppen i brønnen (som du ser nærmest oss på bildet) var antakelig for å forgifte drikkevannet til fienden. Utspekulert krigstaktikk, altså!

Det var arkeologer som nylig fant den uheldige mannen i brønnen. De ønsket å finne bevis for om det som står i sagaen stemmer. Og det gjorde det.

Det er sjelden at arkeologer får full klaff på denne måten, så dette må kalles en sensasjon!

 

SE OGSÅ: Forrige gang arkeologene gravde etter birkebeineren, var i 2014. Da var Newtonteamet på plass og filmet. Se reportasjen her.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?