Newton
Hvilket dyr er verdens høyeste? Jo, det er sjiraffen.
Tegning: Copyright Red Bull Media House

Vi avslører sjiraffens hemmeligheter

Kroppen til den store, tunge og høye sjiraffen er bygd litt annerledes  enn dyr med vanlig størrelse. Den lange halsen hjelper dyret til å få tak i lauv fra de høyeste trærne. Det hjelper også at har han en halv meter lang tunge i tillegg.

Lær om sjiraffen i bildegalleriet nedenfor.

1. PÅ VAKT: Hodet er plassert to meter over resten av kroppen. De høye sjiraffene har virkelig god oversikt! Vet du hvorfor andre byttedyr gjerne henger sammen med de høye sjiraffene? Fordi de kan være de første til å oppdage rovdyr. (Foto: Red Bull Media House)
 
2. SPRINGER RASKERE ENN LØVENE: Voksne sjiraffer kan løpe kjempefort, oppimot 60 km/t. Og det er bra, for da slipper de unna løvene, som er de eneste rovdyra de må passe seg for. (Foto: Red Bull Media House)
 
3. SOSIALE: De er flokkdyr som stort sett lever fredelig sammen. Men det hender at de slåss! Da er det gjerne hannene som slåss om å få seg en kjæreste. (Foto: Red Bull Media House)
 
4. MATVANER: De er planteetere og drøvtyggere. De spiser lauv fra trærne. En voksen sjiraff trenger mer enn 30 kg planteføde hver dag. Litt av en jobb å spise så mye! (Foto: Red Bull Media House)
 
5. LANG TUNGE: Med den halv meter lange tungen sin klarer sjiraffen å nappe blader som vokser hele seks meter over bakken. Ingen konkurranse om maten her oppe, nei! (Foto: Red Bull Media House)
 
6. KROPPEN: Hjertet er 30 ganger større enn menneskehjertet. For at blodet ikke skal renne ned fra hodet, er sjiraffen utstyrt med klaffer i blodårene som regulerer blodstrømmen. Klaffene passer på at blodet renner som det skal. (Foto: Red Bull Media House)
 
7. FORDELEN med å være høy: Det er vanligvis lettere for store dyr å overleve enn for små. Sånn sett er sjiraffen heldig utstyrt med den store kroppen sin. (Foto: Red Bull Media House)
 
8. ULEMPEN ved å være høy: Når det er tordenvær på savannen. Lynet slår gjerne ned i høye trær og… i andre høye ting som befinner seg i åpent terreng... (Foto: Red Bull Media House)
 

Har du sett en levende sjiraff noen gang?

Hvis du vil, kan du fortelle om det i kommentarfeltet.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?