Supernytt

Ny president

Xi Jinping er den nye lederen for kommunistpartiet, som er det eneste partiet som er tillatt i Kina. Han begynner som president til våren.

Barack Obama ble gjenvalgt til president i USA fordi de som bor i landet vil ha det sånn. Slik foregår også valg i Norge og i alle verdens demokratier.

Ikke demokrati

I Kina er det ikke vanlige folk som bestemmer hvem som skal lede landet. Det gjør de som allerede har makt og sitter øverst i kommunistpartiet.

Den nye ledergroppen består av syv menn fra mektige familier. De sitter i noe de kaller «Den stående komité» og bestemmer det aller meste som skal skje i landet. De har allerede bestemt hvem som blir presidenten.

- Mange i Kina godtar at det ikke er demokrati fordi de ser at folk får litt mer lønn hver dag, og at barna har det litt bedre for hvert år. De fleste mener likevel at vanlige folk snart må få bestemme mer, sier NRKs tidligere korrespondent i Asia, Philip Lote.

Litt mer om Kina

Kina er verdens mest folkerike land, over 1.3 milliarder mennesker bor der. Dette er mer enn 260 ganger så mange som det bor i Norge. Mange er veldig fattige og mange jobber lange dager for dårlig lønn. Kina har utrolig mange fabrikker og det meste av pc-er og leker som vi bruker i Norge er laget der.

På NRK Skole kan du lese mer om Kina.

Kina
  • Et av verdens største land med 1,3 milliarder mennesker.
  • Det landet i verden med størst forskjell på rike og fattige.
  • Styres av Kinas kommunistiske parti. De bestemmer over alle som bor i landet.

 

Del din mening!