Supernytt

Uro i Mali

I Mali i Vest-Afrika var det rolig fram til i fjor. Da ville en del av befolkningen i nord ha sin egen stat og gjorde opprør.

Men i fjor kom det som kalles militante islamistiske opprørere over grensen fra andre land. De vil gjøre Nord-Mali til en egen islamsk stat.  

De siste dagene har opprørerne prøvd å komme seg til hovedstaden sør i landet. De ønsker blant annet å ta over makten fra regjeringen, som sitter i hovedstaden Bamako (se kartet).
 

På kartet kan Mali se ut som to kakestykker som kan deles, sier Tomm.

På kartet kan Mali se ut som to kakestykker som kan deles, sier Tomm.


 

Tomm Kristiansen har lenge jobbet som journalist for NRK i Afrika, og kan mye om det som skjer der.

-Og alle disse gruppene her har det veldig vanskelig med regjeringen som ligger i sør og som alltid har karret til seg mest mulig til seg selv, og ikke så mye til nord. Så de vil gjerne ha hevn over regjeringen, sier han.

Nå skal franske soldater i Mali forsøke å stanse opprørerne. Selv sier de at det bare skal ta noen uker før kampene er over, men det tror ikke Tomm kommer til å skje.

 
Her kan du se mer om det som Tomm forteller.


 

Innbyggerne i Mali

Folk er redde og flykter nå fra landet sitt.

I nabolandet Niger, kommer det busslaster med folk som vil ut av Mali.

Hva er militante islamister?
  • Islamisme sier noe om politiske ideologier som bygger på islam. Det betyr at islam ikke bare er en religion, men også et politisk system (Sharia) som noen muslimer arbeider for å innføre, blant annet i Mali
  • Militante islamister mener det er greit å bruke krig som en metode

Kilde: Store Norske leksikon og wikipedia

Del din mening!