Supernytt

Bli frisk, spis fisk!

Fisk er kjempesunt, likevel spiser vi mindre fisk enn før.

Helsedirektoratet, de som gir råd om hva vi bør spise, mener at vi bør flinkere til å spise mer fisk.

De som jobber der sier at fisk og sjømat er en unik matvaregruppe som har mange av de næringsstoffene vi trenger for å holde oss friske og raske.

- Det er som en svømmende vitaminpille, sier Anna Filippa (11 år).

Men hvorfor spiser vi så lite fisk?

- De har smakt sånn sei med masse bein i som de må spytte ut og sånt, og da har de fått et dårlig forhold med fisk og så spiser de ikke, mener Simen (11 år).

Likevel har sjetteklassingene fra Munkerud skole i Oslo fiskesuppe på meyen når de kokkelerer.

 

OPPSKRIFT PÅ RØD FISKESUPPE (4 personer)

½ dl matolje, for eksempel olivenolje
2 sjalottløk
1 liten purre
1 gulrot
1 persillerot eller pastinakk
3 fedd hvitløk
4 dl fiskekraft
1 boks hermetiske plommetomater
600 g renset fisk, for eksempel torsk, hyse eller sei.
200 g blåskjell
1 ss friske urter
Salt
Pepper

Fremgangsmåte

1. Vask, rens og skrell alle grønnsakene.
2. Finhakk sjalottløk og hvitløk og skjær purren i tynne skiver. Skjær de andre grønnsakene i terninger.
3. Ha olje i en stor gryte. Fres sjalottløk, hvitløk og purre på middels varme til purren er blitt myk og blank. Pass på så den ikke brenner seg!
4. Surr resten av grønnsakene i et par minutter, før du heller over tomatene og fiskekraften.
5. La det småkoke i 15 minutter.
6. Skjær fiskefileten i passe biter.
7. Skrubb skjellene godt, og fjern skjegget. Er noen av skjellene åpne så dunk dem lett mot kjøkkenbenken. Lukker de seg, så lever skjellene.
Vil de ikke lukke seg, så er de døde. Kast alle døde og knuste skjell.
8. Legg fisken og skjellene i suppa, legg lokk på gryta og trekk den av plata.
9. La fisken og skjellene trekke i 5-7 minutter.
10. Smak til med salt og pepper, og strø over hakkede urter.
Server gjerne med aioli.

Hva trenger du?

Skjærebrett til grønnsaker
Skjærebrett til fisk
Kniv
Potetskreller
Gryte med lokk
Røreskje
Desilitermål
Boksåpner
Øse
Spiseskje

Kilde: Geitmyra matkultursenter for barn

Hva er ernæring?

 

  • Det er læren om sammenhengen mellom kosthold og helse.

Del din mening!