Supernytt

Hun kan få fredsprisen

Malala Yousafzai (15 år) er foreslått til å få Nobels Fredspris, og skjer det vil det være første gang et barn får denne prisen.

Malala har kjempet for muslimske barn og jenter sine rettigheter hjemme i Pakistan. I oktober i fjor forsøkte en gruppe menn fra Taliban å ta livet hennes, men hun overlevde.

Se også: Forsøkt drept

Se også: På bedringens vei

Det er mange som er imponert over hvor modig Malala er og alt hun har gjort for jenter sine rettigheter, og derfor er hun foreslått til Nobelkomiteen.

- Hun har snakket høyt med stor fare for sitt eget liv at jenter har rett til utdanning, at alle har rett til utdanning - og det er ingen tvil om at det kanskje er noe av det aller viktigste for at verden skal bli et fredeligere sted, sier Kristian Berg Harpviken som forsker på fred.

Men veien til å få en sånn fredspris er lang, og hvem som bli nominert til Nobels Fredspris avgjøres ikke før i oktober.

Her kan du se mer om hvordan dette gjøres:

For første gang etter hun bli skutt snakker Malala på en video.

– I dag kan dere se at jeg er i live. Jeg kan snakke, jeg kan se dere, jeg kan se alle og jeg blir bedre dag for dag, seier Malala i videoen.

Hun har gjort store framskritt på sykehuset i Birmingham i Storbritannia, og legene sier at hun har gode sjanser til å bli helt frisk.

(Malala snakker på engelsk i filmen.)

Malala har fått flere tusen støttebrev etter at hun ble skutt i fjor.

Et eget fond

Nå har Malala også laget et fond som har fått hennes navn, og målet er at alle barn skal ha rett til å få seg en utdanning.

Kilde: NRK

Del din mening!