Supernytt

Gjorde et brakvalg

I helgen ble Angela Merkel gjenvalgt som landets forbundskansler, altså sjef for regjeringen.

Hun har styrt landet i åtte år allerede og er svært populær blant folk i Tyskland. Mange kaller henne for landsmoderen, eller mutti, som betyr mamma.

Angela Merkel møter tilhengere. Foto: NTB scnpix

Angela Merkel møter tilhengere. Foto: NTB scnpix

- Mest trur jeg hun er populær fordi det går så bra med Tyskland. De aller fleste har jobb. Mange mangler jo jobb i mange av nabolandene til Tyskland, og tyskerne er fornøyd med at hun er så flink til å styre Tyskland.

Det forklarer Knut Magnus Berge som er journalist i NRK.

Mye makt

Angela Merkel leder EUs største land og Europas største økonomi og dermed har hun mye makt.

I magasinet Forbes sin årlige liste over hvem som har mest makt i verden ligger hun på en andre plass, kun slått av den amerikanske presidenten Barak Obama.

Samarbeidet mellom Norge og Tyskland er viktig, og de to landene har mye å gjøre med hverandre på grunn av en handelsavtale som heter EØS-avtalen.

Blant annet selger Norge mye gass til Tyskland.

Mer om Angela Merkel

Angela Merkel ble født i byen Hamburg den 17. juli i 1954 og ble døpt Angela Dorothea Kasner.

Faren hennes var prest og moren lærerinne, og hun bodde sammen med dem i byen Templin helt til hun flyttet hjemmefra for å studere.

På skolen utmerket Angela seg fordi hun var så flink, spesielt i matte og russisk, og på fritiden var hun aktiv både i poltikken men også i det kristne miljøet.

Hun begynte sin politiske karriere som pressetalskvinne, og i 1990 ble hun valgt som representant til den tyske forbundsdagen. Året etter fikk hun sin første ministerjobb.

Kilde: Store norske leksikon, Dagsavisen og NRK

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!