Supernytt

Bli med til spennende Svalbard

Bli med på besøk til Carl Martin (11 år) og Hedda (12 år).

De bor i Longyearbyen, som på en måte er hovedstaden på den norskstyrte øygruppen Svalbard langt i nord.

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet og Edgeøya.

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet og Edgeøya.

Visste du at det faktisk er verdens nordligste bosetning?

Og visste du at det ikke er lov til å ha katter der?

Carl Martin og Hedda flyttet dit for noen år siden fordi foreldrene deres fikk jobb der, og det er mye som er forskjellig fra fastlandet.

-Det er ingen som låser biler eller hus her så man kan kunne gå inn om det kommer en isbjørn, forteller Hedda.

Svalbard er isbjørnens rike, og de to barna har derfor klare regler for hvor de kan gå alene.

Men selv om naturen kan være litt skummel er det flere kule ting med å bo på Svalbard. Blant annet kan de kjøre scooter, forteller Carl Martin.

Svalbard utgjør den nordligste delen av Norge og ligger mellom Polhavet, Barentshavet, Grønlandshavet og Norskehavet. Det bor om lag to tusen mennesker på øygruppen.

Øyene ble først tatt i bruk som en hvalfangstbase i det 16. og 17. århundre, men ble etterhvert forlatt. I begynnelsen av det 1900-tallerbegynte gruvedriften etter kull, noe som førte til at flere samfunn ble etablert på øygruppen.

Nå er det flere forskningsstasjoner der og i tillegg er det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bebyggelse i forbindelse med gruvedriften ved Sveagruven.

I 1925 ble Svalbard en fullstendig del av Norge, og har en egen person som administrerer det som skjer på øyene. Han eller hun blir kalt for sysselmann.

Kilde: Wikipedia

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!