Supernytt

Hva er Kongressen i USA?

I løpet av den siste uken har det vært mye i media om budsjettkrisen i USA fordi president Obama og politikerne i Kongressen ikke blir enige om budsjettet.

Se også: Staten er stengt

Men hva er egentlig Kongressen?

Kongressen i USA kan sammenlignes med Stortinget her hjemme i Norge, men det er en viktig forskjell. De har ikke har det parlamentariske systemet som vi har her. Det betyr at presidenten ikke trenger flertallet bak seg i Kongressen for å ta beslutninger, og de kan heller ikke kaste presidenten om de er uenige.

Jon Anstein Olsen forsker på USA og mener det er vanskeligere for politikerne i USA å bli enige, enn for politikere i Norge.

- I Norge velger vi Storting, så er det er Stortinget som bestemmer hvem som skal bli statsminister og danne regjering. I USA velges presidenten separat, for seg selv, og Kongressen velges for seg selv. Derfor kan det bli ulike partier som kontrollerer presidentskapet og de ulike husene i Kongressen, sier han.

 

Litt mer om Kongressen

Kongressen består av to deler som vi kaller kamre, Representantenes hus og Senatet.

Oppgavene til representantene i de to kamrene er mye de samme, men Senatet bestemmer mer fordi de har mer erfaring. For eksempel bestemmer de hvem som skal være ministre i regjeringen.

Grafikk: NRK

Grafikk: NRK

I Senatet sitter de erfarne politikerne som kalles senatorer. Det velges to senatorer fra hver deltstat inn i Senatet (100 stykker) og de velges for seks år av gangen.

I Representantenes hus sitter det flere, 435 representanter fra forskjellige delstater. Hvor mange representanter hver delstat får avhenger av hvor mange mennesker som bor der. De velges for to år av gangen, og er politikere med litt mindre erfaring.

Kilde: NRK og utenriksdepartementet.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!