Supernytt

Demonstrasjoner i Thailand

Den siste tiden har det vært demonstrasjoner og mye uro i Bangkok, hovedstaden i Thailand. Så langt har fire personer mistet livet og flere er skadet.

Demonstrantene er sinte fordi de mener at det ikke er demokrati i landet og de vil at statsminister Yingluck Shinawatra skal gå av. Men hun nekter!

Philip Lote er journalist i NRK og kan mye om Thailand. Han forteller at statsministeren har mange tilhengere, men at en del mennesker som bor i hovedstaden og som har litt mer penger, er de som misliker måten hun styrer på.

- De liker ikke måten hun styrer landet på. De sier at hun bare forsøker å skaffe seg og familien sin mer penger og mer makt. De vil rett og slett ha en annen stantsminister fordi de stoler ikke på henne, forteller han.

Under filmene kan du se mer om årsaken til demonstrasjonene.

Litt mer om urolighetene

De siste demonstrasjonene begynte etter at regjeringen foreslo at personer som var beskylt for lovbrudd fra 2006 til 2013 skulle slippe tiltale og straff. Forslaget ville gitt Thaksin mulighet til å komme tilbake til Thailand uten å måtte sitte i fengsel.

Demonstrantene, som ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, mener regjeringen er korrupt og at Thaksin, som fortsatt bor i utlandet, styrer landet gjennom søsteren.

De har overtatt og omringet en rekke offentlige bygninger. Suthep krever at den sittende regjeringen skal gå av og at et ikke-valgt «folkeråd» skal styre landet til de kan velge en ny regjering.

Kilde: NTB og NRK

Faktaboks
  • Yingluck Shinawatra har vært statsminister i Thailand siden 2011.
  • Hun er søsteren til den tidligere statsministeren, Thaksin Shinawatra.
  • Han var statsminister fra 2001 til han ble satt av i et kupp i 2006. Senere ble han dømt til to års fengsel for misbruk av makten sin og korrupsjon, som betyr at han kjøpte seg selv eller venner makt.

Del din mening!