Supernytt

Hva er korrupsjon?

Nå er det mye i nyhetene om korrupsjon. Men hva er egentlig korrupsjon?

Tenk deg at du har fått en dårlig karakter, og så betaler du læreren din for å få en bedre. Det høres kanskje fristende ut, men det er jo urettferdig mot de andre som har gjort leksene sine. Og selv om både du og læreren din tjener på det - så er det ulovlig.

Korrupsjon betyr at du betaler noen som har makt for å få det som du vil. Korrupsjon skjer for eksempel når en person som jobber i politiet eller i en kommune misbruker sin makt for å gi andre en fordel. Både den som gir og den som får en slik fordel eller belønning i form av penger eller gaver, er korrupte. De som er korrupte, kan være både sjefer eller ansatte, politikere, kunder eller andre.

Denne uken er en norsk politimann mistenkt for korrupsjon. Det er også blitt kjent at flere norske bedrifter har blitt tatt for å være korrupte.

Å betale noen for å få det som du vil er vanlig og et stort problem i fattige land. Men korrupsjon foregår også i Norge. Korrupsjon er svært alvorlig, og de som blir tatt må sitte lenge i fengsel.

Del din mening!