Supernytt

Sjokolade kan ødelegge regnskogen

Mye av maten vi spiser er laget med palmeolje, også godteriet vi spiste i påska - som påskeeggene fra Freia. Det ikke alle vet er at palmeolje er skadelig for regnskogen.

For å lage palmeolje blir det nemlig hvert eneste år brent bort eller revet vekk store områder med regnskog for å gjøre plass til palmene som oljen kommer fra.

Det er veldig dumt, fordi regnskogen bør vi ta vare på, synes Miljøagentene på Kolbotn.

– Den er veldig viktig for alt rundt oss og for å ta vare på miljøet. Dyrene bor der, noen mennesker bor der, vi ødelegger hjemmene deres, og det er vi på en måte med på å gjøre hvis vi spiser palmeolje, sier Hanna (11) og Ela (11).

*les mer om saken under filmen*

 

– Ta mer ansvar

Freia, som lager sjokolade, forteller at palmeoljen er spesielt bra for å lage akkurat det de lager. Men de vil likevel prøve å unngå å ødelegge regnskogen.

– Det er vårt mål at ikke mer avskoging skal skje i regnskogen, vi ønsker å hjelpe bøndene til å få best mulig nytte av de områdene som det allerede dyrkes palmeolje på, forteller Celin Huseby i Freia.

Miljøagentene mener vi som kjøper produktene kan ta mer ansvar, ved å kjøpe mindre produkter som inneholder palmeolje.

– Hvis vi slutter å spise det, og flere slutter å spise det, da lager de jo mindre - og da kanskje de ikke tar ned så mye regnskog, sier Hanna.

Slik lages palmeolje

Palmeolje kommer fra oljepalmefrukten fra oljepalmer, og palmene kan bare vokse i tropiske land og dyrkes på plantasjer. Regnskog blir brent eller hugget ned for å gi plass til disse plantasjene.

Palmeolje
  • Palmeolje er en tyktflytende olje som brukes mye i matvareproduksjon.
  • De som lager mat skriver sjelden at varene inneholder palmeolje, men skriver heller «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett», som kan være ulike typer olje.
  • Palmeolje er verdens billigste olje, og brukes av flere norske produsenter som lager for eksempel kjeks, sjokolade, snacks, babygrøt og andre matvarer.
  • Palmeolje er dårlig for helsa fordi den legger seg i blodårene og rundt hjertet.

Del din mening!