Supernytt

Hvorfor har du skolefri 1. mai?

Vet du egentlig hvorfor du har fri fra skolen når det er 1. mai? Det er fordi det er arbeidernes dag.

1. mai er en gammel merkedag for alle verdens arbeidere.  I Norge har denne dagen vært rød (altså fridag) på kalenderen siden 1947.

Poenget med «arbeidernes internasjonale kampdag» er at folk samler seg og demonstrerer for å kjempe om viktige saker. Tidligere kunne sjefene bare bestemme hvor mye arbeiderne måtte jobbe hver dag og hvor mye eller lite de skulle få betalt. I Norge i dag finnes det regler om lønn og hvor lenge det er lov å jobbe hver dag. Slike regler har blant annet kommet på grunn av arbeidernes kampdag 1. mai.

Det var etter et forslag fra arbeiderne i USA at 1. mai ble valgt som demonstrasjonsdag. Dette hang sammen med at politiet 1. mai 1886 skjøt og drepte fire demonstranter under en streik i Chicago, der kravet var innføring av åtte timers arbeidsdag.

I dag er det mange som går i tog med plakatar og paroler, og det blir holdt taler og appeller om hva som er viktig å kjempe for.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!