Supernytt

Verst å være mamma i Somalia

Det er verst å være mor i Somalia, aller best er det i Finland. Norge er verdens nest beste land å være mamma i.

Ingen har det så tøft som mødre og barn når konflikt og katastrofe rammer land. Kvinner og barn har mye større risiko for å dø enn menn i en krisesituasjon, viser en rapport som er lagd av Redd Barna. I Kongo har selv soldatene i den væpnete konflikten større sjanse for å overleve enn deres koner og barn. Når naturkatastrofer rammer, enten det er tyfon eller tørke, har kvinner og barn generelt 14 ganger større risiko for å dø enn menn.

Det er fire nordiske land som topper Redd Barnas liste. Sverige og Island havner på tredje og fjerdeplass, Nederland er på femteplass, mens Danmark plasseres som nummer seks. Landene rangeres etter blant annet mødre- og spedbarnsdødelighet, forventet utdanning for barn, økonomi og kvinners deltakelse i samfunnet.

Afrika verst

– Felles for dem som ligger aller nederst, er at de alle ligger sør for Sahara, de er såkalte sårbare stater hvor myndighetene ikke har helse- og utdanningstjenester, og det er land som er utsatt for langvarig konflikt, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

15 prosent av somaliske barn dør før de fyller 5 år, mens andelen i Finland er 0,3 prosent. Mens barn i Somalia får mindre enn 2,5 års skolegang, er normalen i Finland 17 år på skolen. 

Forskjellene mellom topp-landet Finland og bunn-landet Somalia er enorme. Mens risikoen for å dø under svangerskapet eller fødselen i Finland og Norge er minimal, dør én av 16 somaliske kvinner, ifølge Redd Barna-rapporten.

Verdens ti dårligste land for mødre

169. Elfenbenskysten

170. Tsjad

171. Nigeria

172. Sierra Leone

173. Den Sentralafrikanske Republikk

174. Guinea-Bissau

175. Mali

176. Niger

177. Kongo

178. Somalia

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!