Supernytt

– Det er fortsatt trygt å fly

I går ble et fly med mange mennesker i skutt ned over Ukraina.

I forbindelse med sommerferien, er det mange som nå skal ut å fly. Vi spurte ekspert Magne Raundalen om det er farlig å fly nå. Han har jobbet med barn og hvordan barn tenker i mange år. Magne mener du bare kan slappe av hvis du skal fly i sommer.

Forskjell på å være forskrekket og redd

- Mange voksne er forskrekket over det som har skjedd med flyet. Vi er forskrekket fordi det er veldig sjeldent at fly blir skutt ned på den måten. Det skjer nesten aldri. Det er forskjell på å være forskrekket og å være redd. Verken barn eller voksne trenger altså å være redde når de skal fly. Det er fortsatt ganske trygt.

- Har du noen råd til barn som likevel er bekymret? 

- Hvis de tenker så mye på det at de ikke får sove, kan de for eksempel ha døren åpen sånn at det føles litt tryggere. Ellers så bør de snakke med mor, far eller noen andre voksne de stoler på, sier Magne.

Bakgrunn

Det var i går at et malaysisk passasjerfly ble skutt ned da det fløy over Ukraina. Det er uroligheter i det området fordi Russland tidligere i år tok over et landområde med makt som tilhører Ukraina. Alle 298 menneskene om bord døde.

Hvem gjorde det?

Foreløpig vet man ikke hvem som skjøt ned flyet. De som styrer i Russland og Ukraina skylder på hverandre. Malaysia krever full tilgang til området sånn at de kan undersøke hva som egentlig har skjedd.

Magne Raundalen mener barn ikke trenger å være redde for å fly. Foto: Erlend Haukeland / Scanpix

Magne Raundalen mener barn ikke trenger å være redde for å fly. Foto: Erlend Haukeland / Scanpix

Fakta
  • Flyet som ble skutt ned er et Boeing 777-fly fra Malaysian Airlines
  • De fleste passasjerne i flyet var fra Nederland. Men det var også folk fra blant annet Malaysia, Australia, Tyskland, Filippinene og USA.
  • Flere land vil at FN (Forente nasjoner) skal lede etterforskningen for å finne ut hva som har skjedd.

Del din mening!