Supernytt

– Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt

Katastrofen i Irak har drevet inntil 800.000 irakiske barn på flukt, tror Redd Barna. Tusener er fanget på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

– I hele krisen er nesten 1,6 millioner mennesker drevet på flukt. Det anslås at halvparten av dem er barn, sier Redd Barnas Aram Shakaram.

Fra byen Erbil i det kurdisk-kontrollerte Nord-Irak forteller han om Mar Yousef-kirken, som er stappfull av mennesker som ligger på tynne matter eller rett ut på det harde tregulvet. Om mødre som vugger gråtende barn. Om at han aldri kunne forestille seg en slik tragedie i hjemlandet – så mange mennesker som flykter så fort, og som har så mye frykt i øynene.

– Denne situasjonen savner sidestykke og kom helt uventet. Siden juni har det daglig kommet hundrevis eller tusenvis av mennesker. Folk som er drevet på flukt én gang, har måttet flykte på nytt når konflikten har forverret seg, sier han.

Grusom situasjon

Den grusomme situasjonen på Sinjar-fjellet er fortsatt ikke løst. FN tror at 20.000– 30.000 mennesker fortsatt befinner seg på fjellet uten mulighet til å komme fri fra de som jager dem.

– Vi håper de unnslipper, og at regjeringen og partene i konflikten vil opprette en humanitær korridor slik at de kommer fri, sier Shakaram.

Journalister som har vært med på slipp av mat og vann fra luften over fjellet, forteller om grufulle scener da desperate mennesker forsøkte å komme seg med helikopteret ut av området.

- Mange er utslitte og dehydrerte (som betyr at de har for lite vann i kroppen), og med temperaturer på 40– 45 grader er mange rammet av solstikk eller heteslag, sa UNHCRs talsmann Adrian Edwards tirsdag.

Fakta
  • Den islamske staten (IS) er en ytterliggående gruppe og har som mål å lage en islamsk stat. IS kontrollerer områder i Irak og Syria.
  • Organisasjonen IS var tidligere en del av al-Qaida-nettverket, som forbindes med terror.
  • Den islamske staten (IS) begår grusomme overgrep, massehenrettelser og tvangsstyre. Dette er godt dokumentert i videoopptak fra området.
  • Den amerikanske hæren angriper nå IS med fly og droner for å redde flyktninger fra IS.

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!