Supernytt

Slik ble Odd-Arild (19) kvisefri

Kvisene ble et så stort problem for Odd Arild Levang (19), at han fikk dårlig selvtillit. Men så prøvde han noe som fikk kvisene til å forsvinne. Hudeksperter mener flere burde fått samme behandling.

Det var legemiddelet isotretinoin (fås kun på resept, altså må en lege si at du trenger det) som løste Odd Arilds problemer.

Odd Arild var nærmest kvisefri frem til i fjor sommer. Men etter en sydentur begynte kvisene å poppe opp i ansiktet, og problemet ble så stort at det gikk på helsen løs.

– Plutselig så jeg annerledes ut. Jeg fikk veldig dårlig selvtillit, følte meg mindre aktiv og ble mer sårbar på grunn av kommentarene jeg fikk av andre. Da jeg var på jobb pekte barn på meg og sa: «Se han har kviser, han er skitten i huden», forklarer Levang.

Levang prøvde nesten alle triksene i boken for å løse problemet. Alt fra kjerringråd som å smøre honning og yoghurt i ansiktet til ulike kremer som han fikk på apoteket. Men det var lite som virket.

– I en periode brukte jeg sminke. Jeg tok pudder i ansiktet for å skjule kvisene, forteller 19-åringen fra Sandnes.

Hudlege Michael Zangani. FOTO: Lars Karelius Noer

Hudlege Michael Zangani.
FOTO: Lars Karelius Noer

Michael Zangani er hudlege og jobber både på Rikshospitalet og i sin egen klinikk. Der møter han mange av dem som har vært sterkt plaget med kviser.

- Hvis ikke vanlig hudpleie hjelper, bør du etter maks tre måneder komme deg til en hudlege, sier Zangani.

Zangani mener flere vil ha nytte av å bruke isotretinoin, som han beskriver som den mest effektive medisinen mot kviser.

Hudlegens kviseråd
Bedre hudpleie for de med lette plager – aggressive medisiner for de med store plager. Her er hudlege Michael Zanganis råd for å bli kvitt kvisene.
  1. 1. Gode rutiner for hudpleie

De fleste bør begynne med å starte med godt hudstell. Rens huden morgen og kveld med en rens laget for aknehud, bruk skrubb for å åpne porene.

  1. 2. Bedre kosthold

Kosthold trenger ikke ha noe med kviseutbruddet å gjøre. Men noen kan påvirkes av kostholdet. De kan ha nytte av å redusere spesielt inntaket av raske karbohydrater (godteri, hamburger, osv).

  1. 3. Stress ned

Stress har mye å si for kviseutbrudd. Stresset øker hormonproduksjonen som igjen kan føre til kviser.

  1. 4. A-vitaminer eller antibiotika

Ved moderat til alvorlig akne (kviser) bør man kontakte lege som kan foreskrive en kombinasjon av antibiotika, Vitamin A-syre og benzoylperoksid.

  1. 5. Isotretinoin

Den mest effektive behandlingen mot kviser er isotretinoin. Den har bivirkninger man må være klar over som tørr hud og tørre slimhinner.

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!