Supernytt

Kan man leve av blod?

En 19-åring fra Vejle i Danmark sier han er en vampyr. Det har fått flere  til å spørre om mennesker faktisk kan leve av blod. Her kan du lese det overraskende svaret.

Denne nyheten stod først på forskning.no.

Vampyrene i filmer og bøker kan ofte tømme et menneske for alt blod – om lag fem liter. Det gjelder for eksempel i de populære TV-seriene True Blood og Vampire Diaries samt i den populære Twilight-sagaen.

Men Lokalavisen Vejle i Danmark kunne 19. august 2014 fortelle at en dansk vampyr hadde troppet opp i redaksjonen for å fortelle om det danske vampyrlivet.

Til avisa sier den 19 år gamle Cameron Frost blant annet at han må drikke blod minst en gang i uka.

– Sammensetning som en biff

Å drikke blod er kanskje ikke så fristende, men ifølge en overlege ved Rigshospitalet er det ikke skadelig å få i seg litt blod.

– I få dråper blod er det ikke vitaminer eller næring nok til andre enn en mygg. Men man kan godt innta 1–1,5 liter blod om dagen og da få i seg nok karbohydrater, proteiner og fett. Det har sammensetning som en rød biff, sier Morten Bagge Hansen, som er klinikksjef ved Blodbanken.

– Blod inneholder mye næring. Halvparten er væske, og resten er blant annet proteiner. Det betyr at man i prinsippet kan leve av det, sier Hansen.

Det kan imidlertid oppstå problemer etter hvert, poengterer Hansen.

– Man kan bare leve av blod i en viss tid. Etter hvert blir det for lite vitaminer, sier han.

Det er ikke farlig å leve av blod

Så man kan faktisk godt leve av blod, i hvert fall en stund – men er det ikke farlig?

Egentlig ikke, får vi høre.

– Blod er veldig rent – som utgangspunkt. Det er ikke særlig mange bakterier og virus i det, selv om man selvfølgelig kan bære på virus som HIV og leverbetennelse, sier Hansen.

Du trenger ikke drikke menneskeblod

Hvis du nå vil forsøke deg med en bloddiett, men ikke har lyst til å bite på mennesker, så ikke fortvil: Dyreblod fungerer like bra, forteller overlegen.

19 år gamle Cameron Frost sier for øvrig at man bør unngå å bite i halsen siden det er der hovedpulsåren sitter. Derfor biter den unge vampyren visstnok bare i skulderen.

Del din mening!