Supernytt

Tok med hesten på fjellet – ville ikke ned

Tor Inge Bråtveit tok med hesten opp til Snønuten, 1604 meter over havet. Det gikk bra. Nedturen derimot, den gikk det verre med.

 

Snønuten er den femte høyeste fjelltoppen i Rogaland. Det er til dels bratt oppstigning, spesielt de siste 100 meterne. Men Tor Inge Bråtveit frå Suldal, valgte allikevel å ta med seg hesten sin opp på lørdag.

– Han heter Sølvfaks og er 13 år. Det er en blanding mellom Fjording og Ardenner. Først og fremst er den rolig. Den lar seg ikke stresse. Den tar det med ro fram til vi finner en vei, sier Tor Inge.

Han hadde overnattet i en hytte lengre inn i Dyraheio og var på vei hjemover, da han bestemte seg for å ta med hesten på topptur til Snønuten.

Gikk greit å komme opp

– Vi kom opp fra østsiden av Snønuten. Der er det litt enklere enn den vanlige veien fra vestsiden, som de fleste går. Helt enkelt var det likevel ikke. Vi måtte gå litt fram og tilbake noen ganger, men vi fant en plass der det går an å komme opp.

Men da du skulle ned igjen, da forregnet du deg litt?

– Ja jeg gjorde i grunnen det. Jeg er godt kjent uten hest og trodde det skulle gå bra.

Full stopp

Det gikk greit 30–40 meter nedover, men da ble hesten redd og nektet å flytte seg.

– Den sto bom stille i et par timers tid, sier Tor Inge. - Jeg klødde meg i hodet og det kokte ganske godt under topplokket. Men etter et par timer, så hørte jeg noen folk i fjellet under meg og gikk og gikk for å snakke med dem.

De som hjalp ham var fem stykker som hadde gått feil og var forsinket. De hjalp ham med å få hesten til å gå igjen.

– Ja, eg må takka dem en gang til. Det var flaks.Det var det.Uflaksen var at eg gikk meg fast, men flaksen var at de gikk der så sent på ettermiddagen.

Så fant Tor Inge og hesten Sølvfaks en annen vei ned.

Hesten Sølvfaks og eigaren Tor Inge Bråtveit, like ved Snønuten, 1604 meter over havet FOTO: INGVALD NORDMARK / NRK

Hesten Sølvfaks og eigaren Tor Inge Bråtveit, like ved Snønuten, 1604 meter over havet
FOTO: INGVALD NORDMARK / NRK

Del din mening!