Supernytt

Hvem er Malala?

Den 10. desember i år mottar 17 år gamle Malala Yousafzai Nobels fredspris. Hun deler prisen med Kailash Satyarthi som har jobbet mot barnearbeid i mange år.
Malala har i flere år jobbet for at alle jenter skal få gå på skole i Pakistan.

Malala Yousafzai vokste opp her i Swat-dalen i Pakistan. Da hun var liten ble dalen kontrollert av gruppa Taliban, som følger strenger religiøse regler. De vil blant annet ikke at jenter skal få utdanning.

Det syns Malala var veldig urettferdig og begynte å blogge om det. Og bloggen ble raskt populær. Selv om det var svært farlig å trosse Taliban var hun bare ni år første gang hun snakket om dette på pakistansk tv. Og hun ble raskt kjent over hele verden for å være en modig jente med sterke meninger.

Men all denne snakkingen gjorde Taliban sinte. En dag Malala skulle hjem etter skolen ble hun skutt i hodet av Taliban på skolebussen. Hun ble veldig hardt skadd og sendt til spesialister i England for å opereres.

Men det gikk heldigvis bra!

Etter denne episoden ble Malala enda modigere og enda mer kjent. Hun fikk flere priser rundt omkring i verden. Og ni måneder etter at hun ble skutt fikk hun stående applaus etter en tale hun hadde i FN på sin 16-årsdag.

Malala Yousafzai blir tidenes yngste når hun mottar Nobels fredspris 10 desember i Oslo Rådhus.

foto: NTB scanpix

foto: NTB scanpix

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!