Supernytt

Malala får fredsprisen

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi får Nobels fredspris for 2014. De får prisen fordi de jobber for barns rettigheter. Malala er den pakistanske skolejenta som ble skutt i hodet av Taliban, og overlevde. Hun er 17 år og blir den yngste som har fått fredsprisen.

Hun jobber spesielt for at jenter skal få gå på skole. Hun har også holdt tale for mange verdensledere i FN om temaet, og har også fått barnas fredspris. Malala synes det er så viktig at jenter skal få gå på skole at hun ikke vil snakke om fredsprisen før skoledagen hennes er over i dag.

Kailash Satyarthi er fra India. Han jobber også for barns rettigheter, og for at barn ikke skal trenge å jobbe i farlige fabrikker.

De får prisen 10. desember i Oslo rådhus.

En av verdens viktigste priser

Nobels fredspris deles hvert år ut til en person eller organisasjon som på en eller annen måte har bidratt til fred i verden. Prisvinnerne får til sammen ti millioner svenske kroner.

Prisen er oppkalt etter Alfred Nobel, en svenske som tjente seg rik på å finne opp dynamitt. Før han døde bestemte han at det meste av pengene han hadde tjent skulle deles ut i forskjellige priser, til forskere, forfattere og folk som har gjort en innsats for fred.

Det er mange som har vunnet fredsprisen, Barack Obama, EU, Dalai Lama, Nelson Mandela, Martin Luther King, og den norske polfareren Fritjof Nansen. Røde Kors har vunnet tre ganger. Den første fredsprisen ble delt ut i 1901, men den har ikke blitt delt ut alle årene.

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!