Supernytt

Mobbet hele oppveksten, skolen sviktet

Ann Helén Hagen (16) fra Stavanger ble mobbet helt fra 1.klasse og ut ungdomsskolen. Det var både jenter og gutter som mobbet og hun opplevde at de voksne ikke tok mobbingen alvorlig.

I 10 år opplevde Ann Helén mobbing på skolen. Hun ble dyttet i gangene, fikk ekle blikk, ble fryst ut og ledd av i klassen:

- En gang låste noen meg ute fra skolen slik at jeg kom for sent til timen. Det var helt grusomt. At de kan gjøre noe sånt fordi de vil skade en person. Det gjør meg veldig redd. Jeg tenker: hva blir det neste? Vil de skade meg mer neste gang?

Anne Lindboe er barneombud og passer på barns rettigheter i Norge. Barneombudet intervjuet 22 barn fra 9-19 år som har opplevd mye mobbing i oppveksten:

- Det de forteller er at voksne på skolen dessverre ikke tar på alvor det barna forteller. Det bli bagatellisert. Voksne tror ikke på dem, voksne handler ikke, de gjør ikke noe. Og også veldig sjelden henter de inn hjelp utenfra, hvis de ikke klarer å løse opp i problemene.

Anne Lindboe er barneombud og passer på barns rettigheter. Foto: Egil Granum, NRK

Her er noen sitater fra rapporten:

«Jeg sa ikke noe, gjorde ingenting, hadde et blikk som var avvisende, skrudde rett og slett av følelsene mine og ble passiv og apatisk. Jeg måtte få hjelp etterpå til å skru på følelsene igjen.» Gutt, 19år

«Det gjør ikke vondt å få juling, men det er så vondt med det psykiske. Livet blir jo ødelagt. Livet ditt blir stjelt fra deg, det er jo frihetsberøvelse.Det er det som er mobbing» Gutt, 19 år

«Jeg sa alt som skjedde på skolen til mamma og pappa. Når de sa fra til skolen ble det verre. Rektor brydde seg ikke om hva foreldrene mine sa. Det ble bare verre. Henvendelsen til skolen ble ikke tatt på alvor» Jente, 14 år.

Denne uka ble alle disse historiene og rådene fra de som er mobbet levert til Djupedalutvalget som skal lage en rapport. Den kunnskapminister Torbjørn Røe Isaksen få til våren. Han er den øverste sjefen for skolene i Norge og skal bruke disse mobbehistoriene slik at færre blir mobbet og flere får hjelp.

Ann Helén sluttet på skolen der hun ble mobbet. Og dag går det mye bedre. Hun får hjelp av voksne, har fått seg kjæreste og gode venner.

Du kan se hele saken her:

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!