Supernytt

Snakk med noen om vonde tanker

Dersom du blir redd og får vonde tanker av nyheter, bør du snakke med noen om det. En voksen du stoler på er å anbefale.

Nå har det nok en gang skjedd i USA at noen har skutt vilt rundt seg på en skole og drept noen. Heldigvis var det ikke like mange som ble drept i Seattle i USA i går som i Connecticut i desember for to år siden. Da ble en hel skoleklasse drept.

Når unge mennesker blir drept, og fordi vi har opplevd terror som 22. juli i Norge, blir alle forskrekket når slikt hender. Psykologene Atle Dyregrov og Magne Raundalen kan mye om hvordan hjernene våre virker, og skriver:

- Alle de som var direkte berørt av terroren i Norge eller som har opplevd å være truet på livet, slik de som har måttet flykte fra krig, kan oppleve sterke TV-bilder som spesielt ille. De kan oppleve vonde tanker og sterke følelser som de gjenkjenner fra tidligere.

- Om du opplever dette skal du søke opp en voksen du stoler på og snakke med han eller henne. Ikke slit med tankene dine alene, skriver psykologene som jobber ved Senter for Krisepsykologi i Bergen.

Psykologene sier at det er forskjell på å bli forskrekket og bli redde.

- Det at vi blir forskrekket betyr faktisk ikke at vi er veldig redde for at det skal hende her hos oss på norske skoler. En av grunnene til at vi blir forskrekket er at det forferdelige som har hendt, hender så sjelden.

- Vi kan bli redde om vi tenker på hvordan det ville vært å være på denne skolen, men det betyr ikke at det vil skje i Norge, skriver de.

Denne artikkelen er skrevet etter å ha lest en veileder som er laget av Senter for Krisepsykologi.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!