Supernytt

Spiser du for mye av dette?

Halvparten av alle i Norge får i seg dobbelt så mye salt som de trenger. Det vil helseministeren få en slutt på.

Uten salt, så hadde maten du spiser ikke smakt så veldig godt. Men norske barn og voksne spiser for mye salt. Myndighetene mener at ca. en teskje salt om dagen er greit. Men de fleste av oss får i oss hele to teskjeer.

Litt salt i maten er bare godt og absolutt ikke farlig. Men problemet er at mange får i seg for mye salt. Det kan føre til hjertesykdommer og andre alvorlige sykdommer når du blir voksen.

Skjult salt

– Det går bra med litt salt, men ikke for mye, sier Lars Grabner, 11 år. Han har fått med seg at for mye salt ikke er bra.

Mye av saltet får vi i oss uten at vi vet om det. For det ofte salt i matvarer som brød, margarin, ost, og ikke minst ferdigmat som for eksempel pizza. Det er til og med salt i Farris. Verstingen er kjøttdeig.

Tidligere denne måneden hadde helseministeren, Bent Høie møte med de store matbutikkene. Han ba dem om å kutte ut salt, eller i det minste redusere salt fra en del matvarer. Og matbutikkene har hørt på ham. Allerede nå kan du kjøpe kjøttdeig uten salt i mange butikker.

På Jeriko skole i Oslo, har en av elevene et tips for å få i seg litt mindre salt:

– I stedenfor å ta på salt med en gang, burde man smake på maten først, før man tar på salt, sier Noah Olstad, 11 år.
salt3
VERSTING: Det er tilsatt veldig mye ekstra salt i kjøttdeig. Men nå har mange butikker begynt å selge kjøttdeig uten salt. Foto: Colourbox

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!