Supernytt

Pannekaker til frokost og dessert

Pannekaker kan spises både til frokost, middag og dessert. Du trenger bare å endre pannekakerøra bittelitt til hvert måltid.

Kokkelærer ved Time videregående skole på Bryne, Hans Dahl Ørstavik, velger seg dessertpannekaker. Han bruker ikke poserøre. Og han har melis i pannekakerøra. Og ikke melk, bare masse egg.

– Ei dessertpannekake skal være så tynn at du kan se sola gjennom den, sier Ørstavik.

Ikke snu for tidlig

Hans beste triks for å få pannekakerøra jevn og fin, er å først blande egg og melis, og deretter sikte hvetemelet. Det rører han inn litt etter litt.

Han bruker litt fett i steikepanna, som han tipper rundt etter å ha hatt ei øse røre i. På den måten blir pannekaka jevn, og røra renner så langt ut mot kantene som mulig.

Og tålmodighet er en dyd, skal vi tro kokkelæreren.

– Før du snur den, er det viktig at pannekaka får ligge lenge nok til at den får farge på baksida, sier han.

Pannekaker til dessert

Amerikanske pancakes med smør, bacon og hjemmelagd sirup. FOTO: ELLEN MARIE STEEN /

Amerikanske pancakes med smør, bacon og hjemmelagd sirup.
FOTO: ELLEN MARIE STEEN /

Ørstavik vil ha rømme, frukt i sukkerlake, syltetøy eller is – eller en kombinasjon – på sine pannekaker. Mulighetene er imidlertid nærmest uendelige.

Pannekaker til frokost

I blant annet USA er det langt vanligere å spise pannekaker til frokost enn det er her. Pannekakene er da ofte mindre, og pannekakerøra er tilsatt natron eller noe annet som får dem til å heve seg litt under steiking.

Lise Finckenhagen bruker bakepulver når hun lager pancakes, og har fersk frukt ved siden av. Dessuten står kanel på innholdslista

Anders Odden, som har lagd pannekaker for Nitimen på radio, har både bacon, smør og hjemmelagd sirup oppå sine frokostpannekaker.

Pannekaker til middag

Middagspannekaker med bacon og asparges. FOTO: AGNETE DAAE-QVALE HOLMEMO / NRK

Middagspannekaker med bacon og asparges.
FOTO: AGNETE DAAE-QVALE HOLMEMO / NRK

Synes du oppskriftene over blir før søte, har du mange andre muligheter. Den samme kokken som foretrekker bacon, smør og hjemmelagd sirup til frokost, har også et litt sunnere alternativ.

Ikke noe sukker i røra, og en blanding av fint og sammalt hvetemel. Oppå foreslår han naturellyoghurt og tyttebær.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Mari Rollag Evensen og Mathias Oppedal.

«Sunne» pannekaker

Disse pannekakene er typisk amerikanske. De er «low fat» og «low carb».

SLIK GJØR DU

Før du begynner tar du frem en middel stor bolle, kjøkkenmaskin/Miksmaster, litermål, desilitermål, visp, slikkepott, stekepanne med slippbelegg (teflonpanne), og en steke spade.

Bland sammen melet og melken i en bolle og la dette stå i 5 minutter. Skill eggene og stivpisk eggehviten i en kjøkkenmaskin eller miksmaster til denne er helt stiv. Den er stiv nok når du kan snu bollen på hodet uten at noe kommer ut. Det er viktig at ingenting av plommen blir med før du mikser eggehviten.

Løft eggehviten forsiktig inn i røren med en slikkepott. Det er viktig at du ikke rører for mye. Gjør du det går luften ut av eggehviten og dermed all hevingen.
Stek 10 cm store pannekaker i en teflonpanne på middels varme til kantene blir stive og det blir bobler i overflaten. Snu deretter pannekaken rundt og la den steke i ca. 1 minutt på den andre siden til den er lysbrun. Stek all røren med en gang siden luften i eggehviten går raskt ut.

NB! Du skal ikke bruke smør i pannen når du steker pannekaker.

Serveres med yoghurt naturell og en spiseskje med rørte tyttebær.

Velbekomme!

(75 kalorier pr. stk.)

Grove pannekaker

Grove pannekaker. Kokk Inge Johnsen er klar over at mange har det travelt når de skal lage middag, men det er dumt om alle bare kjøper ferdigmat som varmes opp. – Jeg lager oppskrifter som skal være enkle å lage innenfor ca. en halv time. Det bør vi ta oss tid til, sier Inge.

SLIK GJØR DU

Pisk egg, melk, sukker og salt sammen. Pisk inn melet og la røren svelle litt.

Stekes gylne på hver side.

Serveres med stekt bacon, nyrørte blåbær og sukker. Mange bruker også en suppe ved siden av pannekakene.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!