Supernytt

Iranske kvinner bruker selfies som protest

Iranske kvinner tar selfies uten hijab og legger dem ut på Facebook. Siden har 600.000 tilhengere. Det er en hemmelig protest mot lovene i landet.

Det hele startet da journalisten og aktivisten Masih Alinejad la ut bilde av seg selv på Facebook med utildekket hår løpende gjennom Londons gater. Responsen var sterk og umiddelbar.

Så fulgte et nytt bilde, men denne gangen da hun kjørte bil i Iran. Snart begynte andre kvinner å sende henne sine egne bilder.

– Risikerer 50 piskeslag

Hun forsøker å legge ut tre nye bilder hver dag. Så langt har over tusen kvinner vist seg fram uten hodeplagg på siden Stealthy freedom (hemmelige frihet). Siden har fått over 600.000 likes, og har ført til nærmest en egen protestbevegelse i Iran.

– De blir stadig modigere. Det er ikke uten risiko, man kan få 50 piskeslag for å gjøre dette, sier Alinejad, som tirsdag var i Norge.

Modigere og modigere

Noen konkurrerer nærmest om å ta de modigste bildene. Nå finnes bilder av kvinner som poserer med fritt hår foran Utenriksdepartementet, religiøse landemerker og plakater av politiske og religiøse ledere. Til og med ved siden av bilene til moralpolitiet. For Iran har eget moralpoliti som passer på at du kler deg riktig.

– Hvis man ser kvinner i det offentlige rom i Iran, for eksempel på TV, er de svartkledde og med håret strengt tildekket, sier hun.

Myndighetene setter stopper for protester og uønsket aktivitet på Facebook og andre sosiale medier. Men folk finner måter å unngå sensuren på, ifølge Alinejad.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!