Supernytt

Hjemmet er invadert av marihøner

Vest i Romania er innbyggerne i flere landsbyer nå ofre for et ubehagelig naturfenomen. Hjemmene deres blir invadert av marihøner.

Insektene forsøker å finne steder der de kan sove varmt og trygt gjennom vinteren.

Vanligvis er dette ikke er stort problem, men i år er antallet marihøner mye større enn normalt. Grunnen skal være høy luftfuktighet i år, og fjorårets milde vinter.

Marihønene er ikke farlige for folk, bare irriterende. Normalt blir marihøner sett på som nytteinsekter i jordbruket, fordi de spiser plantelus som ellers kan skade avlingene.

Det er bare tidlig på morgenen det er mulig å fange dem inn. Da er de så sløve av kulden at de ligger relativt i ro. Når temperaturen begynner å stige, stiger også innsektenes aktivitetsnivå.

I landsbyen Lipova melder innbyggerne at invasjonen nå går på nervene løs. De får ikke sove om natten på grunn av alle insektene, og det er vanskelig å lage mat.

Nytteløst

De fortvilte huseierne forsøker å fjerne marihønene med alt fra koster til spader, men det er til liten nytte. De kunne også bruke veldig kraftige insektmidler, men det er både dyrt, og lite hyggelig å spre rundt seg innendørs.

Det strømmer fortsatt inn tusenvis av de vanligvis koselige insektene som det nå ikke er noe kos med i det hele tatt.

Forskerne sier det bare et vinterkulden som vil stoppe invasjonen. Da vil marihønene som er ute i naturen enten ha bukket under for de harde forholdene, eller funnet seg et sted der de kan overvintre.

Artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Hallvard Sandberg.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!