Supernytt

Lite søvn = mye borte fra skolen

Lite søvn og svært ulikt sovemønster fra helg til hverdag henger sammen med høyt skolefravær hos ungdom. Det viser ny, norsk forskning.

Ungdommer med høyt fravær sov i snitt 5 timer og 36 minutter per natt, nesten en time mindre enn ungdom med normalt fravær.

– Dette viser at det kan være gunstig med økt bevissthet rundt søvnvansker hos ungdom med høyt fravær, sier psykologspesialist og forsker Mari Hysing.

Sammenhengen mellom søvn og skolefravær er det forskere fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU), Uni Research Helse og Nasjonalt folkehelseinstitutt som har funnet. Undersøkelsen omfatter mer enn 8.300 ungdommer i Hordaland som har svart på spørsmål om søvn og psykisk helse. Svarene er sammenlignet med skolens fraværsoversikt.

Kilde: Norsk Telegrambyrå (NTB).

 

Fakta om ungdom og søvn

* Ungdom i alderen 16 til 19 år sover i snitt 6,5 timer per natt, selv om de fleste av dem vet at de trenger 8 – 9 timers søvn.

* Årsaker til søvnunderskudd og søvnproblemer kan være angst, sosiale problemer på skolen, stress, bekymringer i hverdagen, men også vanskeligheter med å legge vekk mobil, PC og nettbrett om kvelden

*Når leggerutinene endres kraftig i helgen, påvirker det søvnmønsteret på hverdagene.

Kilde: NTB.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!