Supernytt

Her er det sunneste du kan spise

Hvilke av disse er de fem sunneste matvarene? TV-programmet Forbrukerinspektørene spurte tre eksperter på mat. 

Her er svaret. Vi starter med femteplass:

  • FEMTEPLASS: Melk

Melk er hovedkilden til kalsium i norsk kosthold, og inneholder jod. Ekspertene har valgt ekstra lett melk fordi den er tilsatt ekstra vitamin D. Ekstra lettmelk har også en redusert fettmengde sammenlignet med andre melketyper, og ekspertene har valgt denne for at vi ikke skal få i oss for mye mettet fett.

  • FJERDEPLASS: Blåbær

Bær er sunt! Det sier ekspertene samstemt, spesielt om mørkeblå bær som blåbær. Her får man mye antioksidanter. Ekspertene mener vi spiser for lite bær, som fint kan være en av fem om dagen.Plukker du bærene selv, er fysisk aktivitet en bonus.

  • TREDJEPLASS: Havregryn

Vi bør spise mer fullkorn, og havregryn er en viktig kilde til fiber. Veldig godt egnet i mange forskjellig retter som grøt, brød, knekkebrød eller rå med melk. Havregryn er rik på B-vitamin, jern og andre mineraler som er godt for kroppen.

  • ANDREPLASS: Makrell i tomat

Makrell i tomat – eller annen fet fisk – er viktig. Makrellen er rik på omega 3, fettsyrer, proteiner, vitamin A og D. Fet fisk som makrell i tomat er en veldig næringsrik matvare vi bør spise mer av, ifølge ekspertene.

  • FØRSTEPLASS: Gulrot

Vinneren er gulrot. Grønnsaker generelt er viktig, og gulroten inneholder mye fiber og vitaminer.

Vanskelig å velge bare fem

Hver av de tre fagfolkene fikk beskjed om å ta med seg ti matvarer som de mener passer inn i en rangering av det sunneste vi kan spise i norsk kosthold.

De tre utvalgte er klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen.

– Det er egentlig umulig å velge fem matvarer som de aller sunneste. Hva som er sunnest handler jo om hva du trenger og hva du spiser fra før, sier Borchsenius.

Denne artikkelen er hentet fra nrk.no og er skrevet av Birte Njøsen Horne og Tor Risberg.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!