Supernytt

Blir ikke respektert av læreren

Over 7000 skolebarn i Norge opplever å ikke bli respektert av lærere, viser elevundersøkelsen fra 2013. Det er alvorlig, mener mobbeombud.

Nesten en halv million skolebarn har vært med på undersøkelsen, og drøye en prosent har svart at de ikke opplever å bli respektert av læreren. Det betyr altså at de aller fleste blir respektert av læreren sin.

– Det kan være ulike typer krenkelser (fornærme eller ydmyke), som spydige kommentarer, bruk av ironi, eller at læreren er morsom på elevenes bekostning, sier mobbeombudet i Buskerud, Bodil Jenssen Houg.

Lærerne kan gjøre dette uten å være klar over det selv. Et eksempel er å la elevene velge grupper selv. Det kan føre til at noen barn ofte ender opp alene.

Lærere må ta større ansvar

Barn og unge som blir mobbet, sier at det å velge grupper selv, er noe av det aller verste de opplever.

– Da føler de seg ekstra alene og sårbare. Når de blir litt større, unngår de å møte opp de dagene de vet det skal deles inn slike grupper, sier Houg.

Kjenner seg igjen

Førsteklassingene på Drammen videregående skole kjenner seg igjen. De kommer på flere situasjoner der elever opplever bli krenket av læreren.

– Hvis læreren bruker en dårlig elev i klassen som et eksempel overfor de andre, viser det hvor useriøs læreren er, sier en av elevene vi møter.

Har du opplevd noe som ikke er bra med læreren din?

Denne artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Tove Bø og Knut Brendhagen.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!