Louila er den eneste ved sykehuset Levanger som får dialysebehandling fem dager i uken. Dialyse betyr at kroppen hennes renses for giftige stoffer, og der gjør hun fordi nyren hennes ikke virker.

Dette har hun gjort i snart fem år, men nå tåler hjertet hennes snart ikke mer av den tøffe behandlingen.

– Den eneste måten å få henne ut av dette på, er at hun får en ny nyre, sier overlege ved nyreseksjonen, Tor-Erik Widerøe.

Men det er enklere sagt enn gjort.

Trenger riktig godkjenning

Louila har nemlig bare midlertidig oppholdstillatelse i Norge, noe som betyr at hun ikke får være i Norge så lenge hun vil.

Nå har hun har ventet i fem år på operasjonen.

Det er nemlig bestemt at de som får ny nyre må bo fast i Norge fordi de må passes på etter operasjonen, og trenger mye medisiner for at det skal gå bra senere i livet.

Legene tror at Louila ikke vil overleve hvis de gir henne en ny nyre og hun etterpå reiser hjem til Filippinene.

– Vi kan aldri sende henne tilbake til Filippinene, og det har vi sagt til Utlendingsnemda, sier legen hennes.

Trodde hun skulle opereres

Utlendingsnemda (UNE) er de som gir opphold til utlendinger i Norge.

De sier at de trodde at filippineren skulle få operasjonen og deretter bli sendt hjem.

– Det skal mye til for å få fast opphold på grunn av sykdom. Da er det ofte snakk om svært alvorlige ting, og hvor man er fra et land hvor de ikke kan behandles videre, sier kommunikasjonssjef i UNE, Bjørn Lyster.

Sykehuset og Utlendingsnemda er dermed uenige om Louila kommer til å overleve hjemme i Filippinene hvis hun får operasjonen i Norge.

 

 

Louila er veldig redd og oppgitt. HUn trenger en ny nyre, men fordi hun egentlig ikke får bli i Norge så får hun ikke det. Men uten en ny nyre så kan hun dø.

Louila er veldig redd og oppgitt. Hun trenger en ny nyre, men fordi hun egentlig ikke får bli i Norge så får hun ikke det. Men uten en ny nyre så kan hun dø.