Supernytt

– Ikke vær redd for viruset

To barn er nå på Ullevål sykehus med et uvanlig virus i Norge. Enterovirus D68 er veldig sjeldent, men det er ingen grunn til å være redd.
Overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet er ekspert, og skriver i en epost til Supernytt:
- Det er ikke rart at barn blir redde når media forteller om et nytt, farlig virus som har gjort to andre barn alvorlig syke. Men dette viruset er ikke egentlig nytt – det er et virus som har smittet mennesker i Norge tidligere også. Forskjellen er at de andre som har vært smittet, ikke har blitt så syke. Vanligvis blir det som ved en forkjølelse.
- Vi vet ennå ikke sikkert hvorfor disse to barna har blitt syke. Det er noe legene på sykehuset prøver å finne ut av. For eksempel kan det være at barna har hatt andre sykdommer som har gjort kroppen deres mindre i stand til å stå imot dette viruset.
- Det som er sikkert, er at det er veldig uvanlig at noen blir så syke av dette viruset, og enda mer uvanlig at noen dør.
- En annen ting som er sikkert, er at vi nå følger ekstra godt med på om barn som blir syke, kan være smittet med dette viruset.
- Jeg synes ikke noen skal være redd, det er det ingen grunn til.  Men jeg synes alle skal fortsette med å vaske hendene før du spiser og etter at du har vært på do. Det  er lurt å gjøre, skriver Arnesen.

Flere smittet i USA

Fra august i år har enkelte land, først og fremst USA og Canada, meldt om at flere har blitt syke på grunn av enterovirus av typen D68. Nå er dette også oppdaget i Norge.

Det er foreløpig ikke klart om det er bedre metoder for å oppdage sykdommen, eller om det er flere som har blitt syke, som er forklaringen på viruset. Viruset har også vært i Norge for noen år siden.

Enteroviruset er den vanligste årsaken til lettere former for hjerne- og hjernehinnebetennelser. Disse opptrer gjerne i mindre utbrudd med lette til små sykdomstilfeller, uten dødsfall eller ettervirkninger, og vanligst i vinter- og vårsesongen. Virusene kan også gi luftveisinfeksjoner og en sjelden gang lammelser.

– Enterovirus smitter fra avføring via hender til mat, samt ved hoste. God hånd- og hostehygiene reduserer smitte, sier Arnesen.

Viruset forekommer vanligvis hos barn og ungdom med milde symptomer som feber, luftveissymptomer og kroppssmerter.

Kilde: NTB og Folkehelseinstituttet.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!