Supernytt

Hvorfor må du ta vaksine?

I Norge blir alle barn tilbudt vaksiner. Du har kanskje fått vaksine mot både meslinger, tuberkulose og kusma. De fleste vet at det er lurt å ta vaksiner, men hvordan virker de og hvorfor er det så viktig at alle tar dem?

Denne artikkelen er lagd av 9. klassingene Rebekka, Audun, Mathilde og Lars Eivind ved Åretta ungdomsskole i Lillehammer.

En vaksine er en væske man får sprøytet inn i kroppen for å kunne bli immun mot en sykdom - det vil si at man ikke kan få sykdommen mer. Vaksinen inneholder døde eller svake bakterier fra sykdommen vaksinen skal virke mot.  En vaksine må tas før man blir utsatt for sykdommen.

Hvorfor bør man ta vaksiner?

 Selv om de fleste vaksiner ikke gir 100 prosent beskyttelse, er det veldig viktig at de aller fleste tar vaksinene som blir tilbudt for å forhindre at smittsomme sykdommer sprer seg i befolkningen. De få som da ikke er vaksinerte eller som ikke vaksinen virker på, vil ikke bli smittet siden det ikke er mange nok smittebærere. Dette kalles flokkimmunitet.

Er vaksiner farlige?

 Alle vaksiner er veldig godt forsket på, og det skal ikke bli gitt vaksiner som er farlige. Det kan likevel skje at man blir litt småsyk etter å ha tatt en vaksine. Det kalles bivirkninger, og de er sjeldent farlige hos friske mennesker.

Slik virker en vaksine
  1. Vaksinen blir sprøytet inn i kroppen din.
  2. Kroppen danner hukommelse-celler som husker bakteriene i vaksinen.
  3. Neste gang kroppen får de samme bakteriene kvitter den seg raskere med dem.
  4. Enten så varer vaksinen livet ut eller så må den gjentas.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!