Supernytt

Rasende demonstranter i USA

I flere amerikanske byer har demonstranter tatt til gatene fordi politimannen som drepte tenåringen Michael Brown ikke blir straffet.

Juryen som har vurdert saken, har bestemt at den hvite politimannen ikke skal tiltales for drap på den svarte 18-åringen Michael Brown i august. 18-åringen var ubevæpnet.

Mennesker demonstrerer ved å legge seg ned i gata. Dette er fra Beverly Hills i Los Angeles. Foto: AP/Nick Ut

Mennesker demonstrerer ved å legge seg ned i gata. Dette er fra Beverly Hills i Los Angeles.
Foto: AP/Nick Ut

Veldig mange i USA reagerer på det som har skjedd fordi de lurer på om politimannen ville gjort det samme dersom Michael Brown hadde vært hvit i huden.

80 prosent av USAs svarte befolkning mener skytingen i Ferguson reiser viktige spørsmål om rasisme. Bare 37 prosent av den hvite befolkningen mener det samme. Det viser en meningsmåling som ble gjort i august.

Avgjørelsen om ikke å straffe politimannen har skapt reaksjoner over hele USA, og i en rekke storbyer, fra Seattle i vest til New York i øst, har rasende demonstranter tatt til gatene.

Flyplass stengt

Minst én politibil ble satt i brann og flere butikker ble plyndret. TV-bilder viste en butikk iFerguson som sto i full fyr.

Journalister utenfor politistasjonen hørte skudd, men det var uklart hvor det ble skutt fra eller om noen ble skadd. Senere kom det meldinger om at noen hadde avfyrt et automatvåpen.

Amerikanske myndigheter har innført et midlertidig flyforbud over Ferguson, og flyplassen i St. Louis er stengt inntil skytingen opphører.

Obama ba om ro

President Barack Obama ba demonstrantene i Ferguson om å godta juryens avgjørelse og ikke lage bråk. Samtidig ba han politiet i byen om å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington.

– Drepte i selvforsvar

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch, som leste opp juryens beslutning, har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere av vitnene har endret forklaringene sine.

Storjuryen, som hadde ni hvite og tre svarte medlemmer, konkluderte med at Wilson drepte den ubevæpnede 18-åringen i selvforsvar. De trodde ikke, som mange har sagt, at Brown forsøkte å overgi seg da han ble skutt.

Til sammen skjøt politimannen tolv skudd mot 18-åringen.

Nasjonalgarden

Browns familie sier de er skuffet over avgjørelsen, men oppfordrer samtidig innbyggerne i Ferguson til å forholde seg rolig.

– Vi forstår at det er mange som deler vår smerte, og vi ber om at dere gir uttrykk for frustrasjonen på måter som fører til positive endringer, heter det i en uttalelse fra familien.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!