Supernytt

For høye forventninger til gaver

I dag er det bare 15 dager til julaften. Nå advarer en barnepsykolog om at mange barn kan ha for høye forventninger til julegavene.

Nordmenn over 18 år planlegger å bruke hele 46,3 milliarder kroner på jule- og nyttårsfeiringen. Men ikke alle har like mye penger å bruke julen. For mange er det å bruke flere tusen kroner på en gave helt utenkelig, forteller barnepsykolog og professor Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø.

– Det kan fort bli konflikter mellom barn og foreldre fordi de unge kan ha forventninger som strekker seg langt utenfor det foreldrene kan betale, sier Mørch til NRK.

– Snakk sammen

Han vil at foreldre og barn skal snakke sammen om hvor dyre gaver de kan få før julaften.

– Dette kan ordnes ved å ta temaet opp tidlig, og slik bli enig om et prisnivå eller en viss type gaver som faller innenfor de grensene foreldrene mener er rimelige. Det går for eksempel an å bli enig om at man i år skal lage gavene selv.

En annen mulighet, er å inngå spleiselag familiemedlemmer imellom.

– En felles gave fra flere er absolutt en løsning. Da kan også prisen bli noe høyere, sier han.

– Kan gå ut over selvfølelsen

Men selv om man blir enige innad i familien, kan juletiden likevel være en vanskelig tid for de unge. For det kan det være tøft å se at andre familier er rikere, og dermed har råd til finere gaver, sier Mørch.

– Da kan selvfølelsen få seg en knekk. Det kan også være at de blir mobbet fordi de ikke får så dyre gaver og leker til jul. Det er en av flere uheldige sider ved den økte pengebruken.

Resultatet blir et sosialt press for å ønske seg de dyreste gavene, noe som i sin tur kan lede til skuffelse for de av oss som ikke klarer oppfylle de dyre ønskene, fortsetter han.

– Besteforeldre med liten pensjon har kanskje ikke like god råd som andre, og kan da risikere å bli utsatt for skuffelse og utakknemlighet fra barnas side. Det kan være en vond følelse på en dag som julaften.

– Foreldre som ser at barnet blir skuffet over en gave på julaften, skal sette seg ned sammen med barnet og snakke om denne gaven de har fått og få barnet til å forstå at det er hensikten bak gaven som er det aller viktigste - ikke prisen.

Han trekker igjen frem hvor viktig det er å snakke sammen før høytiden.

– Barn skjønner mye. Det er ikke noe problem å forklare dem at noen har mer penger enn andre, og at noen ikke vil bruke så veldig mye penger på gaver til jul som det andre vil. Dette forstår de fleste barn, avslutter Mørch.

Denne artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Markus Thonhaugen, Lise Forfang Hagen og Vera Isachsen.

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!