Supernytt

Trodde Disney-film var tapt for alltid – funnet i Norge

Fram til nå har man trodd at 25 sekunder var alt som var igjen av Disneys første julefilm Empty Socks fra 1927. Nå har Nasjonalbiblioteket funnet nesten hele filmen i sin samling.

– Dette er et filmhistorisk og oppsiktsvekkende funn, og vi er stolte over at vi har klart å være med på å bringe denne nitratfilmgodbiten tilbake til historiens lys, sier filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen ved Nasjonalbiblioteket til Aftenposten.

JULEFILM: Empty Socks handler om julefeiringen til Oswald the Lucky Rabbit, som i Norge lenge var kjent under navnet Kalle Kanin. FOTO: NASJONALBIBLIOTEKET

JULEFILM: Empty Socks handler om julefeiringen til Oswald the Lucky Rabbit, som i Norge lenge var kjent under navnet Kalle Kanin.
FOTO: NASJONALBIBLIOTEKET


Filmen Empty Socks ble 12. desember 1927 presentert som Disneys aller første julefilm, men lenge har verdens filmhistorikere trodd at snaue 25 sekunder var alt som var igjen.

Tidligere i år tok den amerikanske tegneserieforfatteren og animasjonsfilmhistorikeren David Gerstein nordmannen Kvale Sørensen, fordi han hadde funnet noen brev som tydet på at forsvunne Disney-filmer kunne befinne seg her.

SKATTEJAKT: Etter et møysommelig detektivarbeid fant til slutt filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen, den 87 år gamle filmklassikeren Empty Socks i samlingen til Nasjonalbiblioteket. FOTO: NASJONALBIBLIOTEKET

SKATTEJAKT: Etter et møysommelig detektivarbeid fant til slutt filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen, den 87 år gamle filmklassikeren Empty Socks i samlingen til Nasjonalbiblioteket.
FOTO: NASJONALBIBLIOTEKET

- Han hadde håp om å finne igjen flere gamle skatter, sier Kvale Sørenssen til NRK.

– Det eneste man tidligere hadde bevart av filmen, var en 25 sekunder lang sekvens som befinner seg på Museum of Modern Art i New York. Vår kopi av filmen er på rundt 5 minutter og 30 sekunder, og mangler bare rundt ett minutt i midten for å være komplett, forteller filmarkivaren.

– I og med at orginalkopien er nitratfilm, har den en utløpsdato. Hadde filmen blitt oppdaget om ett år, er det ikke sikkert at det ville være noe igjen av den og da ville den vært tapt for alltid, sier Kvale Sørenssen.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!