Supernytt

140 000 allergikere gruer seg til jul

NRK.no:

Juletrær, nøtter, mandariner og julestjerner er med på å gjøre julen til en tung tid for mange allergikere i Norge. 140 000 mennesker oppgir at julen er den verste tiden i året å ha allergier.

De som er allergikere må slite med tårer, svie, nysing og kanskje også alvorlig sykdom hvis de blir utsatt for de typiske juletradisjonene som nøtter, klementiner og juletrær.

– I tillegg tar vi kanskje fram julepynten som er nedstøvet fra i fjor og mange år tilbake. Vi er mye innendørs og luften blir dårlig.

Alt dette er med på å gjøre jula slitsom for de med allergier, forteller Gina Strøm i Norges astma- og allergiforbund.

Hun mener at vi bør ta mer hensyn til de som er allergiske og for eksempel spyle juletreet for å gjøre det mer allergivennlig.

Lisbeth Nygård er en av dem som gruer seg til mange deler av julekosen.

– Jeg kjenner det med én gang at det er en julestjerne i rommet. Da får jeg vondt i nesen, vondt i svelget og kløe i huden, sier hun.

Er du allergisk, eller kjenner du noen som er det? Gjør du kanskje noe for å unngå allergier i julen? Fortell om det i kommentarfeltet under!

Blomster-allergi i julen
  • Blomsten julestjerne inneholder stoffer som gjør at det kan begynne å klø både i halsen og på huden. Mange allergikere merker det i pusten når de er i nærheten av julestjerner.
  • Også blomster med sterk lukt som svibler, liljer og tulipaner kan utløse allergiske reaksjoner for dem som ikke tåler det.
  • Duftifrie blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé er alle allergivennlige.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!