Supernytt

Lytter ulovlig på andres telefoner

Det er mulig noen overvåker politikere og andre personer som er i Oslo, blant annet rundt Stortinget, ifølge avisen Aftenposten.

Å overvåke noen betyr at de passer på hva du gjør uten at du selv er klar over det. Avisen skriver at det er satt opp falske basestasjoner (som sender signaler fra mobiltelefoner videre) som kan overvåke all mobilaktivitet i området. Avisen har utført målinger rundt flere sentrale bygg i Oslo og har oppdaget flere falske basestasjoner – blant annet der hvor statsministerboligen og regjeringskontorene ligger.

De som styrer overvåkingsutstyret, kan i så fall finne ut hvem som beveger seg forbi og inn i Stortinget, regjeringskontorene eller andre steder i området. De kan også plukke ut bestemte personer for avlytting og tapping av data fra mobiltelefonen, skriver avisen.

Det er svært usannsynlig at de prøver å lytte til samtaler mellom alminnelige mennesker som deg og meg.

Vet ikke hvem som gjør det

Hvem som eier utstyret, er ikke kjent, men ingen norske myndigheter avisen har vært i kontakt med, sier at det er utstyr som tilhører dem. Ifølge norsk lov er det bare politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som har lov til å bruke slikt utstyr.

– Det er mange som har en intensjon om å få tilgang til andres mobiltrafikk, og dette er noe vi er kjent med at finner sted, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl ved forebyggende avdeling i PST.

Utstyret som er satt opp ulovlig i Oslo koster mellom en halv million og to millioner kroner.

Kilde: Aftenposten og NTB.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!