Supernytt

Ungdom vil ikke ha skolegudstjenester

Det begynner å nærme seg juleferie, men før det er det tid for skoleavslutning. For mange betyr det at hele skolen går i gudstjeneste i kirken. Og det er det delte meninger om, noen mener at skoleelever ikke bør tvinges til å gå i kirka dersom de ikke vil, mens andre mener det er viktig at man lærer om hva jula egentlig er for noe.

Nå har Human-Etisk Forbund, en forening som mener at folk skal få lov til å bestemme selv hva de vil tro på, spurt ett tusen nordmenn hva de mener om skolegudstjenester.

Litt over halvparten av de som har blitt spurt mener det er fint at skolene går i kirken før jul, mens nesten halvparten ikke liker det.

Men hvis man deler opp de som har svart etter alder, så viser det seg at det er de mellom 15 og 30 år som er mest negative. I den gruppen synes en tredjedel, altså en av tre, at gudstjenester i kirka ikke skal være del av skoleavslutningen. De som er litt eldre, mellom 40 og 49 år er mest positive. Der mener 62 prosent, eller nesten to av tre, at det er bra.

Kristin Mile i Human-Etisk forbund mener det viser at folk ikke vil ha gudstjenester på skolen.

- De yngste er klare på hva de vil. Jeg vil tro at det ikke er så lenge siden mange av dem gikk på skolen og opplevde dette selv, sier Mile.

Elevorganisasjonen, som er en gruppe som jobber for at skoleelever skal ha det bra, synes ikke det bør være sånn at alle elever må gå i kirken med skolen.

- Ikke alle er kristne, og mange har ikke en tro i det hele tatt. Skolegudstjenesten er ekskluderende for disse elevene, sier leder i Elevorganisasjonen Axel Fjeldavli.

Det å gå i kirken er noe norske skoleelever har gjort i mange år, og en av dem som synes det fortsatt bør være sånn er leder for Kristelig folkepartis ungdom i Akershus, Astrid-Therese Theisen.

- Jula bygger på kristne tradisjoner, og da synes jeg gudstjeneste er en naturlig del av juleavslutningen i skolen, sier Theisen.

Finner andre ting å gjøre

Det er ikke alle skoler hvor elevene må være med på gudstjeneste. På Torstad ungdomsskole i Asker kan elever som ikke vil gå i kirken bli med på andre aktiviteter.

Elevene som ikke vil gå i kirka, kan besøke enten et gamlehjem eller en barnehage for å lage julestemning mens resten er i kirka.

For to år siden besøkte Supernytt Årvoll skole i Oslo, der må elevene som vil gå i kirka si ifra om at de vil det.

 

Human-Etisk Forbund har bare spurt folk over 15 år, derfor lurer vi i Supernytt på hva du mener. Under kan du svare på vår lille spørreundersøkelse.


Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!