Supernytt

I natt «snur» sola

I dag står sola opp ca. 0918 i Oslo, og gir oss herlig dagslys i fem timer og 54 minutter, før den går ned igjen 15.12. I Trondheim måtte de vente på soloppgang til 10.01, og da får de fire timer og 31 minutter med lys før sola går ned 14.32.

Fra og med i dag blir det bare lysere og lysere for hver dag. Allerede på nyttårsaften har dagslysperioden økt med sju minutter i Oslo og med nesten 12 minutter i Trondheim.

– Sola snur jo ikke, den står jo stort sett stille der på himmelhvelvingen, det er vi som beveger oss, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

– Endringen fra dag til dag er størst jo lenger nord man kommer. Og det er jo fordi de som bor nord i landet, har midnattssola på sommeren, forklarer Johnsen.

Ifølge gammel tradisjon skulle man på denne dagen ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

Når vintersolverv inntreffer er jorda mye nærmere sola, enn på sommeren når vi har sommersolverv. Så det kan kanskje virke litt rart at vi har vår mørketid nå.

– Men vår del av jordkloden, den aksen Norge ligger på, ligger i skyggen, og det er derfor vi har vår mørkeste tid nå. Men nå snur det altså, sier meteorologen hos Meteorologisk institutt.

Denne artikkelen er fra nrk.no og er skrevet av Marianne Aakermann.

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Del din mening!